2024. május 13., hétfő
U18-AS EB

Csoportelsőként a nyolcaddöntőbe

Hibátlanul zárta a Nišben rendezett korosztályos fiú Európa-bajnokság csoportkörét a házigazda szerb csapat, amely az utolsó fordulóban Szlovéniát is legyőzte, így az élről jutott nyolcaddöntőbe. A csehek és a finnek legázolása után a szlovének már nagyobb ellenállást mutattak, de a Bogoljub Marković (26) vezette fiatal Sasok nekik sem hagytak esélyt, és a 21:11-re, illetve 18:12-re lehozott két „középső” negyeddel eldöntötték a találkozót, majd nyugodt végjáték után nyertek (75:64).

Eredmények, 3. forduló, C csoport: Szerbia–Szlovénia 75:64, Finnország–Csehország 74:64. A csoport végeredménye: Szerbia 6, Szlovénia 5, Finnország 4, Csehország 3 pont. A nyolcaddöntőben: Németország–Svédország, Törökország–Litvánia, Görögország–Finnország, Spanyolország–Csehország, Franciaország–Lengyelország, Izrael–Horvátország, Szlovénia–Olaszország, Szerbia–Dánia. B divízió, 4. forduló, B csoport: Montenegró–Grúzia 82:78, Szlovákia–Albánia 82:40, Magyarország–Bosznia-Hercegovina 95:64. A sorrend: Montenegró 8, Szlovákia 7, Bosznia-Hercegovina és Magyarország 6, Grúzia 5, Albánia 4 pont.

A szlovén védelem sem tudta megállítani a szerbeket (Fotó: FIBA)

A szlovén védelem sem tudta megállítani a szerbeket (Fotó: FIBA)

NBA

Sok mozgás, kevés durranás

Bár bőven tapasztalható aktivitás, egyelőre kevés igazán fajsúlyos játékosmozgás történt a tengerentúli elitliga holtszezoni átigazolási időszakában. Az eddigi egyik legjelentősebb szerződést a Boston kötötte meg, amely a Washingtontól szerezte meg a kiváló lett magasember Kristaps Porziņģist, míg a Golden State a veterán klasszis irányítót, Chris Pault csábította magához a Phoenixtől. A 2019-ben Torontóval bajnok Fred VanVleet Kanadából Houstonba költözött, a regnáló bajnok Denver pedig nem tudta megtartani a gyűrűszerzésben kulcsember Bruce Brown-t, akit az Indiana vitt el. Nagyot fut a játékospiacon a Lakers, sok másik előnyös igazolás mellett Los Angelesbe tette át székhelyét a nagydöntőt játszó Miami egyik felfedezettje, Gabe Vincent, a Memphis pedig a Bostonból távozó Marcus Smart megszerzésével lehet elégedett. Egy évtizednyi washingtoni játék után írt alá Phoenixben Bradley Beal, a Sacramento pedig a friss Euroliga-MVP bolgár Alekszandar Vezenkov szerződtetésével szakíthat nagyot.

Ide tartozó hír, hogy minden idők legjobban fizetett játékosa lett az NBA-ben Jaylen Brown. A Boston Celtics 26 esztendős bedobója kedden ötéves, 304 millió dollárról szóló szerződést írt alá klubjával. A kétszeres All Star-válogatott játékost harmadikként választotta ki a Boston a 2016-os amatőr játékosbörzén, s a legutóbbi alapszakaszban meccsenként átlagban 26,6 pontot szerzett.