2024. április 26., péntek

Ha nem veri el a zivatar és jég…

Ígéretesnek tűnik a gabona és az olajrepce Topolya községben

A kalászosok 57. és az olajrepce 5. fajtabemutatóját szervezte meg pénteken a Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat a Krivaja és Felsőroglatica közötti mintaparcellákon. A rendezvény alkalmával elsősorban külföldi hibridek növekedését, érési fázisát tekinthették meg a jelenlevők a néhány órával korábban alaposan elázott határban.

Radomir Šuša, a szakszolgálat tanácsadója, növénynevelési szakember elmondta, hogy a csütörtöki viharos időjárás nem igazán kedvezett az árpának, az eláztatott, sáros úton tett sétára pedig csak a legkitartóbbak vállalkoztak.

– Szép látványt nyújtanak, és ígéretes terméssel, mondhatni, átlag feletti hozammal kecsegtetnek mind a kalászosok, mind az olajrepce a mintaparcellákon. De az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva ez gyakorlatilag semmit nem jelent a szeszélyes időjárás miatt. A jó hozam fogalma akkor válik kézzelfoghatóvá, ha már a gazda betakarította a haszonnövényt. Tapasztalatból tudjuk, hogy az utolsó pillanatig bármi megtörténhet, jöhet egy orkánerejű széllel járó vihar vagy mindent elverő jégcsapás, ezért óvatosan nyilatkozunk – hangsúlyozta Radomir Šuša, majd hozzátette, hogy ez is azt bizonyítja, hogy a földművesek munkája mennyi aggodalmat és kockázatot rejt magában. A kalászos még ősszel belekerült a földbe, szépen növekszik, jó hozamot ígér, aztán néhány perc, óra alatt egy időjárási csapás dugába döntheti az addig belefektetett munkát és a szép reményeket.

A Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat fajtabemutatójára a községbeli gazdák mellett érkeztek Zombor és Szabadka községből is érdeklődők, valamint növénynemesítéssel foglalkozó szakemberek is jelen voltak (Kazinczy Paszterkó Diana felvételei)

A Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat fajtabemutatójára a községbeli gazdák mellett érkeztek Zombor és Szabadka községből is érdeklődők, valamint növénynemesítéssel foglalkozó szakemberek is jelen voltak (Kazinczy Paszterkó Diana felvételei)

– A következő napokra is intenzív csapadékos időjárást jeleznek a meteorológusok. Pedig az árpára már nem hiányzik, sőt már elmúlt 24 óra zivatara is kárt tett benne, mert 90 százaléka lefeküdt a földre, a további esőzések pedig még inkább károsítják. A búzaszemeknek azonban még szükségük volt csapadékra. Ha az időjárási körülmények kedvezően alakulnak, az árpa betakarítása 10 nap múlva esedékes, a búza és az olajrepce pedig július elseje után – tudtuk meg a szakembertől, aki hozzátette, hogy a gabonák szemmel láthatóan szép látványt nyújtanak, a magok minősége, nagysága viszont fajtától függ.

– A rendezvényünket megelőző napon fél óra alatt 40 liter csapadék hullott le, majd reggel, a bemutató előtt néhány órával további 8 liter négyzetméterenként, ezért a talaj teljes mértékben átázott. Habár most úgy tűnik, hogy az év ezen időszaka túltesz az eddigieken csapadékmennyiségben, de ha az 1984 óta mért és számontartott adatokat, valamint az átlagot vesszük alapul, akkor az elmúlt fél évben 44 literrel kevesebb csapadék érte a földjeinket Topolya községben, illetve a mintaparcella területén. Megtörténhet ugyanakkor, hogy 20 kilométerrel távolabb már más mennyiségeket regisztráltak. Itt valójában arról van szó, hogy amikor év közben esik is az eső, akkor mennyiségében kevesebb csapadék hullik le a haszonnövények vegetációs periódusában, mint korábban, és kimaradnak telente a kiadós havazások – ismertette a mezőgazdasági szakember, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a most lehullott csapadék nagyon nehezen tudja pótolni azt, hogy a növények fejlődésének a kezdetén kevesebb esett. Az sem mindegy, hogy a nedvesség a talaj milyen mélységééig jut le, vagy az erős napsütés azonnal párologtatni kezdi.

– Az utóbbi időben mind népszerűbb vízelvezetési, öntözési szándék sajnos felbolygatja a talaj mélyebb rétegeinek nedvességtartalmát, a vízerek, az ivóvízforrásaink utánpótlását is veszélyeztetni, aminek, tartok tőle, beláthatatlan következményei lehetnek, hiszen például köztudottan mind lejjebb kerül a talajvíz szintje – figyelmeztetett végül Radomir Šuša.