2024. április 26., péntek

Szívhez szóló, mégis humoros

Szabadkán is láthatta a közönség a Petőfi élete öt részletben című előadást az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatóinak előadásában

Újvidék, Hajdújárás és Óbecse után Szabadkán is bemutatták az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatóiból álló Tenyér Társulat Petőfi élete öt részletben című produkcióját. A közönség soraiban érdeklődő tekinteteket és csillogó szemeket láthattunk, az előadás ugyanis egyszerre volt szívhez szóló és megindító, amit a humoros közlés és a szórakoztató kifejezédmód tett még elragadóbbá. A darab egyedi módon mutatta be nemzeti költőnk életét és munkásságát kedveltebb és kevésbé ismert költeményei által. A Petőfi élete öt részletben egyszerre modern és klasszikus, az előadás párhuzamosan méltatja Petőfi költői nagyságát és teszi őt kortársunkká roppant mókás, izgalmas módon, lendületesen és inspirálóan.

A Tenyér Társulat tagjai: Bagi Natália, Dedovity Tomity Lea, Greguss Lilla, Gusztony Endre és Sadiković Márió, akik a produkcióban megörökítették a költő életének egy-egy szakaszát a gyermekkorától kezdve, a virágzó irodalmi pályáján és forradalmi szerepvállalásán keresztül korai haláláig. Bár az előadás elsősorban a fiatalabb generációkat kívánja megszólítani, az idősebbek számára is izgalmas színházi élményt nyújt.. A rendezvény a Mozdulj! Petőfi! rendezvénysorozat részeként valósult meg.

Gusztony Endre elmondta, hogy nagyon örülnek a rengeteg pozitív visszajelzésnek, mivel nem számítottak ilyen jó fogadtatásra.

– A fiatalokon azt látjuk, hogy élvezik az előadást, míg az idősebb generációkon elérzékenyülést tapasztalunk, ami hatalmas meglepetés számunkra. A szemeszter elején kezdtük az ötletelést. Mindenekelőtt kitaláltuk a koncepciót, majd megírtuk a szöveget. Nagyon sok időt töltöttünk az íróasztalnál. Az előadás színpadra vitele két-három hetet vett igénybe, mindezt a próbák és a kisebb javítások követték. A produkcióban Petőfi szerelmi költészetéről beszélek egy kicsit fiatalosabb, ,,rappesebb” stílusban, hiszen a karakterem azt vallja, hogy úgy kellene feldolgozni a költőt, mintha ma is élne, illetve milyen lenne, ha ma élne. Én nagyon élveztem a bemutatókat, akárcsak a próbafolyamatot, ami igen gördülékenyen ment. Kiskoromtól kezdve rengeteg szavalóversenyen megfordultam már, természetesen Petőfi-versekkel is. Nagy hatással van rám, és mindig is közel állt a szívemhez a költészete – hallottuk Gusztony Endrétől.

A fiatalos és lendületes előadás mindenkit lenyűgözött (Fotó: Dér Diana)

A fiatalos és lendületes előadás mindenkit lenyűgözött (Fotó: Dér Diana)

Sadiković Márió is megjegyezte, hogy az eddigi előadásaik során az idősebb nézők arcán meghatódottságot látott.

– A nézői reakciók mindenhol nagyon jók voltak. A kutatómunka elég hosszú procedúra volt, valamint nagy kihívást igényelt egy egésszé összefésülni azt, amit mi elképzeltünk, de megcsináltuk. Érdekes volt, hogy több olyan információt is megtudtunk Petőfi Sándorról, amit nem tanultunk az általános iskolában. Természetesen ezeket az érdekességeket is beleírtuk a szövegbe, így a közönség is sok új tényt tudhatott meg a költőről – mesélte Sadiković Márió.

A fiatal színészekből álló társulat szerzői projektuma két osztályvezető tanáruk, László Sándor Pataki-gyűrű díjas színművész-rendező és Balázs Áron Jászai Mari-díjas színművész szakmai útmutatásával jött létre a Petőfi 200 emlékév alkalmából.

A Tenyér Társulat produkcióját ősztől kezdve rendhagyó irodalomórák keretében iskolákban is bemutatják.

Nyitókép: A fiatalos és lendületes előadás mindenkit lenyűgözött (Fotó: Dér Diana)