2024. március 28., csütörtök

Ukrán oldalon harcoló kárpátaljai magyar hadifoglyok érkeztek Magyarországra

Semjén Zsolt: Az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt

Magyarországi lapértesülések szerint 11 kárpátaljai származású ukrán hadifogoly érkezett Magyarországra, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megerősítette az információt.

Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye szerint az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították.

„Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították" – olvasható az Orosz Ortodox Egyház közleményében.

A kommüniké szerint az akcióban részt vett az Orosz Ortodox Egyház Külső Egyházi Kapcsolatok Főosztályának vezetője és Kirill tanácsadója is.

Az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak.

Az atv.hu megkereste Semjén Zsoltot, az egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes „az ügy és az emberek érdekére" hivatkozva nem árult el részleteket, de azt mondta: mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.

Információk szerint egyházi keretek közt zajlott az akció, a kárpátaljai magyarok Magyarországra szállításában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre, amit az index.hu is megerősített.