2024. április 25., csütörtök

Hatodik alkalommal tartanak erőszakellenes tüntetést

Belgrádban ma tartják a sorrendben hatodik, Szerbia az erőszak ellen elnevezésű tiltakozó megmozdulást.

A tüntetők a köztársasági parlament előtt gyülekeztek, majd egy sétára indultak, és a többi között a kormány épülete előtt is tiltakoznak az esemény alatt.

Fotó: Tanjug

Fotó: Tanjug

Az elnökhöz és az államvezetéshez intézett üzeneteket is hagynak az épület előtt. A szervezők közölték, hogy követeléseik ugyanazok, mint az előző megmozdulásokon.

A parlament előtt gyülekeztek a tüntetők (Fotó: N1)

A parlament előtt gyülekeztek a tüntetők (Fotó: N1)

Az első tiltakozást május 8-án tartották, a másodikon, 12-én útblokádra is sort kerítettek, ugyanígy folytatták a megmozdulásukat 19-én is, 27-én pedig a Szerbiai RTV épületét vették körbe tiltakozásuk jeléül. A múlt szombaton tartott megmozduláson az államelnöki hivatal körül is összegyűltek – közli az N1.

A KÖVETELÉSEK NEM VÁLTOZTAK

A tiltakozás résztvevői követelik az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) valamennyi tagjának, valamint Bratislav Gašić belügyminiszternek a lemondását, továbbá Aleksandar Vulinnak, a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) vezetőjének a távozását is.

Fotó: N1

Fotó: N1

Emellett követelik az erőszakot, agressziót és erkölcstelenséget hirdető valóságshow-k sugárzásának leállítását az országos lefedettséggel rendelkező televíziós csatornákon, továbbá a Pink és a Happy kereskedelmi csatornák betiltását és a köztévé vezetőségének a menesztését is.

A megmozdulás keretein belül többen is felszólaltak: Seka Sablić és Hadži Nenad Maričić színművészek, Miodrag Jovanović, a Jogtudományi Kar tanára, Marina Vidojević tanár, Saša Jovanović, a korábban tragikusan elhunyt Omer Mehić pilóta munkatársa és barátja, valamint Vanja Đurđić egyetemista is. 

AZ ERŐSZAK ISKOLAPÉLDÁJA A PARLAMENT

Beszédében Hadži Nenad Maričić úgy fogalmazott, nem gondolhatja senki komolyan, hogy a gyermekeink jövőjét eladjuk 10.000 dinárért. Hozzátette, mindenki szomjazza az igazságot, az empátiát és az emberséget. Rámutatott arra is, hogy a jövő hét végéig a megmozdulás követeléseinek a teljesítését kérik. 

Seka Sablić azt mondta, az erőszak az, amikor nincs igazság, amikor az szinte elérhetetlen. Úgy fogalmazott, hogy Szerbiában ma az erőszak iskolapéldája a parlament. 

Seka Sablić (Fotó: rts.rs)

Seka Sablić (Fotó: rts.rs)

Saša Jovanović emlékeztetett a nyolc évvel ezelőtti helikoptertragédiára. Mint mondta, valaki népszerűsíteni akarta magát, ezért vesztette életét hat kiváló ember és egy kisbaba is. 

Miodrag Jovanović egyetemi tanár úgy fogalmazott, Szerbiában már egy évtizede nem létezik politikai felelősség.

Marina Vidojević tanár szerint a döntéshozóinknak jelenleg az iskola jelentéktelen.

Vanja Đurđić egyetemista azt mondta, Szerbia felébredt a hideg télből,és nem fog meghátrálni a megmozdulás követeléseinek a teljesítéséig.  

Nyitókép: rts.rs