2024. április 20., szombat

Hol nyaralnak szívesen az óbecsei polgárok?

Húsz százalékkal kerül többe a nyaralás az idén

A nyár a pihenés, a nyaralás időszaka, ebből kifolyólag pedig az évi szabadságok időszaka is. A szerbiai utazási irodák már az év elején közzétették a „first minute” nyaralási ajánlataikat, az árak pedig ugyan eltérő mértékben, de minden irodánál emelkedtek. Az üzemanyag és minden más szolgáltatás drágulása, a világszintű infláció miatt valószínű volt, hogy drágulás következik be a turisztikai szektorban is. Az óbecsei polgárok körében az idén is Görögország a legnépszerűbb úti cél, de sokan választják Horvátországot, Egyiptomot és Törökországot is, nyilatkozta Gyurik Attila utazásiiroda-vezető.

– A hazai polgárok közül a legtöbben Görögországban nyaralnak az idén. Az elmúlt évekhez hasonlóan az apartmanok ebben az évben is a legkeresettebbek. Görögország mellett meg kell említeni még Montenegrót és Törökországot is. Ha pedig a távolabbi desztinációkat vesszük figyelembe, akkor egyértelműen Egyiptom található az első helyen. Tunézia is igen közkedvelt. Albánia az idén kevésbé populáris, mint az elmúlt két évben. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy míg Covid-időszakban nehéz volt a bejutás az EU különböző országaiba, addig Albánia tárt karokkal várta a nyaralni vágyókat. A szerbiai polgárok továbbra is a régi szokásokhoz hasonlóan a 7–10 napos utazások után érdeklődnek a leginkább. Az óbecsei és a temerini polgárok körében egyértelműen Görögország a legközkedveltebb úti cél, de szép számban kértek horvátországi, egyiptomi és törökországi ajánlatokat is – mondta Gyurik Attila, és hozzátette, hogy átlag 20 százalékos drágulással számolhatunk a 2019. évhez képest.

Gyurik Attila utazásiiroda-vezető (Fotó: facebook)

Gyurik Attila utazásiiroda-vezető (Fotó: facebook)

– A koronavírus-járvány után mindent a 2019. évhez mérünk, az volt ugyanis az utolsó teljes szezon a világjárvány megjelenése előtt. A magánszálláshelyek 10 százalékkal drágultak, a szállodák pedig átlag 20–30 százalékkal. A legnagyobb áremelkedést a repülőjegyeknél tapasztaljuk – fogalmazott az irodavezető.

A főszezon június közepétől augusztus végéig tart. A legtöbben ebben az időszakban kelnek útra, hiszen ilyenkor van a vakáció az iskolában, így a családi utazásokra a főszezonon kívül szinte nem is nagyon van más lehetőség. A nagyobb érdeklődés miatt általánosságban elmondható, hogy az árak ilyenkor a legmagasabbak.

– Már január közepén többen felkeresték az utazási irodát a nyaralásokkal kapcsolatban, azok a személyek ugyanis, akik már januárban foglalnak, azok az úgynevezett „first minute” áron nyaralhatnak, illetve akár 6-8 részletben is tudják azt fizetni. Természetesen vannak olyanok is, akik a „last minute” árakra pályáznak, és előfordul, hogy a szabadság megkezdése előtt pár nappal foglalják le az utazást. Ilyenkor már nem nagy a választék, de ha szerencsés az ügyfél, akkor igen kedvezményes áron tud nyaralni – mondta Gyurik Attila.

Nyitókép: Montenegró is közkedvelt nyaralási célpont (Fotó: Diósi Árpád)