2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS

Jumbós belügyek

Nem törte meg a Valter Attilával is felálló Jumbo csapatát, hogy a Critérium du Dauphinén elvesztette egyik fontos emberét, Steven Kruijswijket. Ahogyan arról beszámoltunk, a holland a most zajló viadalon és a július elsején rajtoló Tour de France-on is a címvédő Jonas Vingegaard kiemelt segítője lett volna, de egy hétfői, második szakaszon elszenvedett bukásban kulcs- és medencecsontját törte, ezért kénytelen volt kiszállni. A Jumbo a veszteség ellenére másnap újra ünnepelhetett, hiszen sprinterük, a francia Christophe Laporte a vasárnapi után a második etapját is megnyerte kedden egy meglehetősen kaotikus, több újabb bukást hozó résztáv végén.

Laporte három nap alatt másodszor nyert (Fotó: Cor Vos)

Laporte három nap alatt másodszor nyert (Fotó: Cor Vos)

Valterre egyébként Kruijswijk kiesésével a Dauphiné hátralévő, sorsdöntő hegyi szakaszain a vártnál is komolyabb segítői feladat hárulhat, ugyanakkor elképzelhető, hogy a Tourra is a keretbe kerül, bár az eredeti versenynaptára szerint csak az augusztus végén induló Vuelta a Españán rajtolna. A magyar versenyző egy 59. és egy 66. hely után kedden a győztessel azonos idővel, 53. pozícióban ért célba, összetettben pedig 45 másodperces lemaradással 52. volt a tegnapi emelkedős egyéni időfutam előtt. Ki kell ugyanakkor emelni, hogy csapatából a harmadik legjobb úgy, hogy az összetettben három nap után éllovas Laporte a hegyeken biztosan komoly hátrányt szed majd össze, vagyis a jumbós különversenyben egyedül Vingegaard lesz majd Valter előtt.

Critérium du Dauphiné, 1. szakasz (Chambon-sur-Lac–Chambon-sur-Lac, 158 km): Christophe Laporte 3:43:30 óra, Matteo Trentin, Rune Herregodts, Axel Zingle, Maxim van Gils a. i. stb. 2. szakasz (Brassac-les-Mines–La Chaise-Dieu, 167,3 km): Julian Alaphilippe 3:54:53 óra, Richard Carapaz, Natnael Tesfatsion, Laporte, Van Gils a. i. stb. 3. szakasz (Monistrol-sur-Loire–Le Coteau, 194,1 km): Laporte 4:43:28 óra, Trentin, Milan Menten, Hugo Hofstetter, Matevž Govekar a. i. stb. Az összetett állása: Laporte 12:21:28 óra, Alaphilippe +11, Carapaz +17, Herregodts +19, van Gils +23 mp stb.

Nyitókép: Laporte három nap alatt másodszor nyert (Fotó: Cor Vos)