2024. április 18., csütörtök

Egy kis örömmuzsika

Holnap, pénteken kezdődik a Palicsi Magyar Sokadalom, fellép a Zagyva Banda is, akik ma, csütörtökön népzenei mesterkurzust tartottak

A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület tizedik Palicsi Magyar Sokadalma kezdődik holnap, pénteken, amelynek helyszíne ezúttal is a Palicsi Nyári Színpad lesz. A rendezvénysorozaton 18 órakor az Alma zenekar lép fel, 20 órától a Zagyva Banda ad népzenei koncertet, 21 órától a pedig a Zagyva Banda és a Duhaj zenekar tart közös táncházat.

Muzsikálás a zeneiskolában (Lukács Melinda felvétele)

Muzsikálás a zeneiskolában (Lukács Melinda felvétele)

A Zagyva Banda viszont már ma is itt volt, a Szabadkai Zeneiskolában, ahol több teremben, népzenei mesterkurzust, hegedű-, brácsa- és bőgőoktatást tartottak. Itt beszélgettünk, Boda Gellérttel, a Zagyva Banda prímásával:

– Az együttesünk 2002-ban alakult meg, Tura városában, Budapesttől ötven kilométerre. Autentikus népzenét játszunk, úgy a mostani, mint a történelmi Magyarország területéről. A főprofilunk úgymond, a táncházház-kíséret és a táncház-muzsikálás, de nagyon szívesen adunk koncerteket is. Ezúttal a legújabb lemezünk dalait játsszuk, tavaly ünnepeltük ugyanis a fennállásunk 20. évfordulóját és ennek apropóján készítettünk egy lemezt is. A Talentummal már megközelítőleg tíz éve együttműködünk, a népzenei mesterkurzusokat, a népzeneoktatást, általában összekötjük a nyári néptáncos táboraikkal, de most úgy gondoltuk, hogy legyen ez egy különálló mesterkurzus, amelyen gyönyörű régi népi dallamokat szólaltatunk meg – mondta a lapunknak Boda Gellért.

A Palicsi Magyar Sokadalom hivatalos megnyitója szombaton lesz, 15.45-kor felvonulnak a résztvevők a tóparti sétányon, 16 órakor pedig a Talentum jubileumi néptánc és népzenei gálája kezdődik. Ezután 18 órától a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia tart vásári komédiát, majd 19.30-tól a Duhaj zenekar lép fel, amit a sokadalom zárásaként a zenekar táncháza követ.

Nyitókép: Muzsikálás a zeneiskolában (Lukács Melinda felvétele)