2024. április 26., péntek

Körforgalom június végéig

Száz újvidéki utcát újraaszfaltoznak tartományi pénzből

Igor Mirović tartományi kormányfő és Milan Đurić polgármester tegnap közös sétát tettek a Limánon épülő, hamarosan megnyíló körforgalmú útkereszteződésen.

A Lázár cár sugárút és a Fruška gora utca találkozásánál épülő, ún. turbó útkereszteződés munkálatai februárban kezdődtek, a tartományi kormány és az önkormányzat közös projektjéről van szó, 343 millió dinár értékben. A tartományi kormány a Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül 150 millió dinárral járult hozzá az építkezéshez, a többi pénzt a városi kasszából utalják át a kivitelezőnek, a Put Invest vállalatnak. Mint ahogy arról már több alkalommal is cikkeztünk, a turbó szó annyit jelent, hogy az útkereszteződésbe beguruló autók bent nem cserélgethetik a sávot – a vezetőknek ugyanott kell kijönniük, ugyanabban a sávban, amelyikben bementek. A sávokat szigetekkel elválasztották egymástól, tehát a „majd még meggondolom, merre akarok menni” nem lesz kivitelezhető viselkedésmód. Ez a fajta útkereszteződés javítja a közlekedésbiztonságot, és hozzájárul a forgalom begyorsításához.

(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)


A kormányfő a helyszínen elmondta, hogy az elmúlt 7 évben a tartományi kasszából 6 milliárd dinárt utaltak át újvidéki projektek megvalósítására. Elvárása szerint a hónap végéig a tartományi képviselőház rábólint a költségvetés átütemezésére, ami további pénzösszegeket hoz majd városunknak. – Hiszek abban, hogy beruházásaink fokozzák a közlekedésbiztonságot, hozzájárulnak a környezetvédelemhez és feljavítják polgáraink egészségét – fogalmazott Mirović. Bejelentette, hogy kormánya teljes összegben állja majd a SPENS épülete melletti parkocska kiépítésének a költségeit. Meghallgatták az újvidéki önkormányzat kérelmét, és átutalták azokat az összegeket, amelyekből a város úthálózatának karbantartása történik. – Nagyjából száz utcát érint ez a rekonstrukciós programcsomag, úgy belvárosi, mint peremvárosi utcákat – emlékeztetett a kormányfő.

(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)


A polgármester is kiemelte az önkormányzat és a tartományi kormány szoros együttműködésének jelentőségét. – A terv szerint június végéig teljességében elkészül ez a körforgalom, két és fél hónappal a megszabott határidő előtt – jelentette be Đurić, majd arról tett említést, hogy hamarosan megkezdik a Felszabadulás sugárút újraaszfaltozását. Ez a legforgalmasabb útvonal a városban. A Lázár cár sugárút is a rekonstrukcióra váró útvonalak listáján van, a már említett programcsomag részeként.

Forgalomkorlátozás a vasútállomás környékén
Június 8-a és 19-e között forgalamkorlátozást vezetnek be a Jaša Tomić sugárút egy szakaszán, a feljebb taglalt úthálózat-rekonstrukció miatt. A Felszabadulás sugárút és a Párizsi kommün utcák közötti részen a sugárút egyik felét lezárják, a kétirányú forgalmat a másik felére irányítják át. Az elmúlt napokban már felújították a Felszabadulás sugárút és Kiszácsi utca közötti szakasz aszfaltburkolatát.

Nyitókép: (Dávid Csilla felvétele)