2024. április 26., péntek

Az idén mintegy 100 millió dinárral több pénz

A kulturális tevékenységek támogatásáról szóló szerződéseket vehették át az intézmények, egyesületek képviselői

A tartományi művelődési titkárság az idén több mint 248,5 millió dinárral támogatja a vajdasági kulturális projektek megvalósulását, köztük a nemzeti kisebbségek kultúrája és művészete szempontjából fontos programokat is. A támogatásokról szóló szerződéseket tegnap Dragana Milošević tartományi művelődési titkár adta át a sikeresen pályázó intézmények és egyesületek képviselőinek.

– Irodalmi, színházi, zenei és egyéb művészeti, művelődési tevékenységeket támogatunk. Az idén 98 millió dinárral többet irányoztak elő a projektek támogatására, ami nagy büszkeséggel tölt el. Kötelességünknek érezzük a kultúránk folyamatos és erős támogatását, hiszen a kultúra az, ami által megőrizzük identitásunkat. Különösen fontos ez a nemzeti kisebbségek esetében. A pályázat segítségével sok szórványtelepülésen működő szervezetnek tudjunk biztosítani a fennmaradását és az éves működését – emelte ki a tartományi titkár.

Jenovai Lajos (Dávid Csilla felvételei)

Jenovai Lajos (Dávid Csilla felvételei)

Az eseményen jelen volt Jenovai Lajos, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház titkára, valamint a nagybecskereki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke, aki  mindkét egyesület nevében átvette a támogatásról szóló szerződést.

– A színház esetében előadásra való tájolásra kaptunk támogatást, ugyanis a Lili bárónővel szeretnénk tájolni Vajdaságban. Ez tulajdonképpen egy projektum folytatása, mert már a tavalyi év folyamán is tájoltunk, és ezt szeretnénk folytatni idén is. Ami a Petőfi Művelődési Egyesületet illeti egy festőtáborra kaptunk támogatást. Az év végén, a Petőfi-emlékév lezárásául, egy kiállítást szeretnénk rendezni a táborban készült alkotásokból – mondta Jenovai Lajos.

A topolyai Mara Amatőr Színház megközelítőleg 300 000 dinárt nyert a pályázaton.

Sörfőző Károly

Sörfőző Károly

– Idén 27. alkalommal szerveztük meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Szemléjét Topolyán.  Örülünk, hogy a titkárság támogatásra érdemesnek találta ezt a projektet. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben is méltóképpen képviseljük a topolyai színjátszást, és ha ismét sor kerül ránk a találkozó megszervezését illetően, akkor szívesen fogjuk vállalni – mondta Sörfőző Károly, a Mara Amatőr Színház vezetője.

Sörfőző Károly, a topolyai Mara vezetője átveszi a szerződést Dragana Milošević tartományi művelődési titkártól

Sörfőző Károly, a topolyai Mara vezetője átveszi a szerződést Dragana Milošević tartományi művelődési titkártól

A titkárság 571 projektet támogatott idén.

Nyitókép: Dávid Csilla

Nyitókép: Sörfőző Károly, a topolyai Mara vezetője átveszi a szerződést Dragana Milošević tartományi művelődési titkártól