2024. április 24., szerda

Átadták az ország legnagyobb napelemparkját

Mivel Magyarország összességében a felhasznált energia 76 százalékát importálja, ezért a kormány legfontosabb feladatának tartja, hogy erősítse Magyarország energiafüggetlenedését, garantálja az ellátás biztonságát, minden nyomás ellenére megőrizze a rezsicsökkentés eredményeit, elérhető szinten tartsa az energiaárakat, ugyanakkor megfeleljen a növekvő energiaigényeknek és a klímapolitikai céloknak is – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter kedden Mezőcsáton, ahol az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkját adták át.

A miniszter hangsúlyozta, ahhoz hogy mindezt elérjék csökkenteni kell Magyarország földgázigényét, az energiamixben növelni kell a villamosenergia, azon belül is az alternatív forrásokból származó villamosenergia arányát, új termelő és tároló kapacitásokat kell kiépíteni és meg kell valósítani azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek a növekvő villamosenergia-igényt kiszolgálják.

A mezőcsáti erőmű évente összesen 372 GWh villamos energiát képes termelni. Ez az energiamennyiség elegendő a kétszázezer lakosú Debrecen fél évnyi, vagy a mintegy 5700 lakosú Mezőcsát 21 évnyi energiafogyasztásának kielégítésére. Az erőmű üzembe állításával évente akár 130 000 tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Nyitókép: MTI