2024. április 26., péntek

Százezer eurós büntetés gyorshajtásért

Óriási bírságot kapott gyorshajtásért Finnországban a világ egyik leggazdagabb embere, Anders Wiklöf. Finnországban a büntetéseket fokozatosan, az elkövető jövedelmének megfelelően határozzák meg, így a finn multimilliomosra 121 ezer eurós bírságot szabtak ki, számol be a Szerbiai Rádió és Televízió.

A 76 éves üzletember azt nyilatkozta, hogy ugyan elkezdett lassítani, de nem időben. A 350 millió eurós éves bevétellel rendelkező holdingtársasági elnök-alapító elmondta, hogy a sebességkorlátozás „hirtelen” 70-ről 50 kilométer per órára változott. 82 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, amikor a rendőrök bemérték.

Anders Wiklöf

Anders Wiklöf

Súlyosbító körülmény volt, hogy Wiklöföt korábban kétszer is megbírságolták gyorshajtás miatt. 2018-ban 63.680 eurós pénzbírságot kapott, 2013-ban ugyanezért a bűncselekményért 95.000 eurós büntetést szabtak ki rá. A vezetői engedélyét most elvették 10 napra.

– Hallottam, hogy a kormány 1,5 milliárd eurót akar megtakarítani az egészségügyi ellátáson Finnországban, ezért remélem, hogy a pénzem pótolni tudja ezt a hiányt – mondta az üzletember.

Finnországban a közlekedési szabálysértésekért kiszabható pénzbírság a bűncselekmény súlyosságától és az elkövető jövedelmétől függ, és ezt a rendőrség okostelefonon keresztül azonnal ellenőrizheti, ha csatlakozik egy központi adófizetői adatbázishoz.

Nyitókép: Anders Wiklöf