2024. április 20., szombat

Új elnöke van a Topolyai Gazdakörnek

Varga Géza az eddigi irányvonal folytatását ígéri

Tisztújító közgyűlést tartott vasárnap a vásártéri otthonban a Topolyai Gazdakör. A nagy múltú civil szervezet élén az elmúlt tizenkét évben Bábi Lajos agronómus állt, aki elmondta, hogy véleménye szerint sikeres éveket tudhat maga mögött az agrárium területén működők érdekvédelme céljából megalakított szervezet. A több mint egy évtizedes időszak alatt ugyanis sikerült az érdekérvényesítés területén sokat tenni, emellett rendezvényeket szerveztek, és a hagyományápolásra is nagy figyelmet fordítottak, ami a civil szervezet célkitűzései között szerepelt. Elmondása szerint azonban most úgy gondolta, hogy átadja helyét a fiatalabbaknak, mivel egy ilyen sok tagot számláló egyesület működtetéséhez állandó jelenlétre, folyamatos aktivitásra, sok munkára van szükség. Hozzátette, hogy az új vezetőség munkáját továbbra is aktívan segíti majd. A tisztújító közgyűlésen valójában vasárnap az ellenőrző bizottság elnökévé választották meg.

Az elmúlt tizenkét évről kiemelte, hogy az egyik legszebb pillanat az volt, amikor a gazdakör szervezésében megtartott Vajdasági Parasztolimpia már első alkalommal annyira sikeresnek bizonyult, hogy sok ezer ember gyűlt össze a vásártéren, és kiváló hangulat alakult ki. Voltak könnyebb és nehezebb időszakok is. Évekkel ezelőtt még nagyobb hangsúlyt tudtak fektetni a különböző képzésekre, előadásokra, de ennek lendületét sajnos megtörte a koronavírus-járvány, amikor nem tudtak olyan összejöveteleket szervezni, ahol 60-70 érdeklődő is összegyűlik. Egyéb tényezők is befolyásolták, hogy az utóbbi időben valamivel kevesebb szakelőadást, illetve prezentációt, termékbemutatót szerveztek. A hagyományőrző tevékenységek közül Bábi Lajos elsősorban a hagyományos disznótorokat emelte ki. Ezeken is alkalmanként nagyon sok érdeklődő gyűlt össze, sok gyerek itt látta először, hogyan vágtak elődeink disznót egykor.

Felvételünk a tisztújító közgyűlésen készült: a nagy múltú civil szervezet elnöke az elmúlt tizenkét évben Bábi Lajos agronómus volt (Fotó: Tóth Péter)

Felvételünk a tisztújító közgyűlésen készült: a nagy múltú civil szervezet elnöke az elmúlt tizenkét évben Bábi Lajos agronómus volt (Fotó: Tóth Péter)

A Topolyai Gazdakör új elnöke a tisztújító közgyűlésen megtartott szavazás eredményeképpen Varga Géza lett, helyettesei Siska Béla és Kisimre János. Varga Géza korábban is az elnökség tagjaként tevékenykedett. Elmondása szerint emiatt nem számít újdonságnak, ami az érdekvédelmi szervezet háza táján történt és történik. Kiemelte, hogy tovább szeretne menni a már kitaposott úton, ugyanakkor célul tűzte ki a fiatalok még hangsúlyosabb megszólítását. Továbbra is az információk megosztását tartja fontosnak a tagsággal és a termelőkkel, valamint szoros együttműködést terveznek az olyan más szervezetekkel, mint például a számos délvidéki hasonló egyesületet tömörítő ernyőszervezet, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. A gazdakörnek jelenleg csaknem 100 tagja van, akiknek több mint fele aktívan részt vesz a különféle akciókban, rendezvények megszervezésében és egyéb teendők elvégzésében. Előadások szervezése, a hagyományőrzés, az olyan rendezvények megszervezése, mint a parasztolimpia, szármafesztivál, mezőgazdasági kiállítás vagy a hagyományos disznótor, továbbra is a célkitűzések között szerepel.

Nyitókép: Felvételünk a tisztújító közgyűlésen készült: a nagy múltú civil szervezet elnöke az elmúlt tizenkét évben Bábi Lajos agronómus volt (Fotó: Tóth Péter)