2024. április 24., szerda

Petőfi fiatalos perspektívából

Az előadás Óbecsén, Szabadkán és Temerinben is megtekinthető lesz

Az eseményhez ITT elérhető fotógaléria kapcsolódik.

Az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves színészosztálya hétfőn mutatta be Újvidéken a Petőfi élete öt részletben című előadását, amellyel a VM4K Mozdulj! Petőfi! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozatához csatlakoztak. Az öttagú osztály Bagi Natália, Dedovity Tomity Lea, Greguss Lilla, Gusztony Endre és Sadiković Márió Tenyér Társulat néven készítette el szerzői projektumukat, amelyben osztályvezető tanáraik, László Sándor Pataki gyűrű-díjas színművész, rendező és Balázs Áron Jászai Mari-díjas színművész segítették őket.

A közönség öt részletben láthatta Petőfi Sándor életét, nagy költőnk művein – levelein, jól és kevésbé közismert költeményein keresztül. A színészhallgatók megjelenítették a költő gyermekkorát, irodalmi pályájának kezdetét, szerelmeit, forradalmi tevékenységét, halálát és az utókorra gyakorolt hatását is.

– Mindenki a saját jellemével próbálta megformálni a költőt. Én például a fiatal Petőfit alakítottam. Nehéz próbafolyamaton vagyunk túl, de azt érezzük, hogy megérte. A nézők is élvezték az előadást és mi is el tudtuk engedni magunkat – mondta a bemutató után Sadiković Márió.

A hallgatóknak sikerült egy lendületes, ugyanakkor hagyományápoló és tisztelettudó előadást készíteniük.

– A legnehezebb az volt, hogy nem volt egy kötött dolog, amihez tudtunk volna nyúlni, hanem az egész koncepciót nekünk kellett kitalálnunk. Megfelelő stílusú zenéket kellett találni, amivel érdekesebbé tettük az előadást. Elsősorban a fiatalabb közönséget céloztuk meg. Úgy terveztük, hogyha szükség lenne rá, akkor tantermi előadásként is funkcionálhat a produkció. Szeretnénk elvinni az iskolákba is, ahol az óra keretében megtekinthetik a diákok. Igyekeztünk úgy kialakítani, hogy oktatói jellege is legyen – emelte ki Greguss Lilla.

Az előadást ma 17.00 órakor az Óbecsei Színházban tekinthetik meg az érdeklődők. Holnap 17.00 órakor Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban, pénteken szintén 17 órától pedig a Temerini Színház termében adják elő. A belépés minden előadásra ingyenes.

Nyitókép: Dávid Csilla