2024. április 26., péntek

Alkalmatlan vezetők a közvállalatok élén

A Srbijagas Közvállalat tavaly 47 millió eurós bevételt valósított meg, viszont 2,5 milliárd euróval adósodott el. Az egyetlen ok, amiért nincs veszteségben az az, hogy tartozásait az állam magára vállalja – írja a Nova.rs hírportál. Miloš Zdravković energetikai szakértő értékelése szerint objektív és szubjektív okai is vannak a Srbijagas ilyen mértékű eladósodásának. Az objektív ok a nem megfelelő fizetési rendszer, a szubjektív pedig a nem átlátható közbeszerzés és a pénzügyileg veszteséges projektumok.

Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója (Fotó: Beta)

Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója (Fotó: Beta)

– Az objektív okok között szerepel, hogy az állam korlátozta a gáz árát, amit a Srbijagas fizettet a felhasználókkal. Ez az ár nem elfogadható – fogalmazott Zdravković.

A szerb kormány március végén olyan törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amelyben a Srbijagas hiteléhez 225 millió euró összegű állami garanciát kérnek, plusz a kamatot és egyéb költséget. Februárban fogadták el azt a törvényt, amellyel az állam összesen 105 millió euró és 2,35 milliárd dinárra adott garanciát a vállalatnak, plusz a kamatokat. Ez azt jelenti, hogy az állam csak az idén egymilliárd és 170 millió adósságot vállalt magára.

Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója, miközben adósságba veri a vállalatot, havonta mintegy 33.880 eurót tesz zsebre. A Korrupcióellenes Ügynökség adatai azt mutatják, hogy Bajatović egyszerre 7 funkciót lát el. A Srbijagas Közvállalat igazgatójaként 202.462 dinár a jövedelme. A legjobban fizetett szerb politikus, az elmúlt 10 évben fizetésből és különféle juttatásokból 2,9 millió eurót szerzett.

Nyitókép: Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója (Fotó: Beta)