2024. április 23., kedd

Éltessük hagyományainkat!

Magyarcsernyén elstartolt a XLVI. Durindó

Először ad otthont Magyarcsernye a XLVI. Durindónak. A rendezvény programja ünnepi szentmisével vette kezdetét a Szent Ágota plébániatemplomban a nemzeti összetartozás napja és Szentháromság vasárnapja alkalmából.

Dr. Tóth László, a magyarcsernyei helyi közösség tanácsának elnöke felszólalásában azon véleményének adott hangot, hogy a Gyöngyösbokréta és a Durindó ékes bizonyítéka nemzeti összetartozásunknak.

– A hétvége során Magyarcsernyén összegyűlt a vajdasági magyar népzenei és néptáncos mozgalom népes tábora, és vendégeink érkeztek Magyarországról, Erdélyből és Felvidékről is. Ezen a hétvégén összejött a nemzet határon inneni és határon túli részének apraja-nagyja. Ez remek alkalom a kapcsolatok megerősítésére, a nemzeti összetartozás érzésének megélésére – fogalmazott a tanácselnök.

(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke alkalmi beszédében kiemelte, hogy a népzene, a népdal és a néptánc a részünket képezi.

– A mi példánk az, ami meghatározza az örökített tartalmainkat és a gyerekeink hozzáállását. Meg kell tanítanunk őket szeretni az értékeinket: a hagyományainkat, a népzenét, a néptáncot és minden egyebet, amit fontosnak tartunk – húzta alá az alelnök.

(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

– A Gyöngyösbokréta és a Durindó azok az események a közösségünk életében, ahol a fellépők, a résztvevők meg tudják mutatni összefogásukat, értékeiket és a hagyományokhoz való ragaszkodásukat. A rendezvénysorozat azt szolgálja, hogy együtt legyünk, hogy egyek legyünk, hogy együtt gondolkodjunk, megmutatva mindazt a megőrzött értéket, amit őseinktől kaptunk – hangzott el Sári Vastag Enikő, a Fesztiváltanács alelnökének beszédében, aki útjára bocsájtotta a XLVI. Durindót.

(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

A megnyitón részt többek között között tiszteletüket tették Sárközi István, az MNT Végrehajtó bizottságának elnöke, Hugyik Richárd, a bizottság tagja, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Talpai Sándor, Nagykikinda segédpolgármestere.

A rendezvény két helyszínén, a Szent Ágota plébániatemplomban és az Ady Endre Művelődési Egyesület színpadán zajlott. A százkilenc műsorszám keretében megközelítőleg ezerháromszáz fellépő mutatkozott be. A nemzeti összetartozás napja alkalmából a felvidéki Százdi citerazenekar két helyi csokorral köszöntötte az egybegyűlteket. A program a fesztivál lobogójának átadásával zárul.

Nyitókép: (Molnár Edvárd felvétele)