2024. április 26., péntek

Mindannyiunk ünnepe

Szombaton és vasárnap Gyöngyösbokréta és Durindó Magyarcsernyén

Szombaton és vasárnap minden út Magyarcsernyére vezet, ugyanis itt tartják meg a vajdasági magyarság legrangosabb, legtömegesebb néptánc- és népzenei seregszemléjét, az LIX. Gyöngyösbokrétát és a XLVI. Durindót. A település és az Ady Endre Művelődési Egyesület először ad otthont a találkozónak. Szombaton a szabadtéri színpadon harmincegy művelődési egyesület, hagyományápoló csoport, művészeti központ mintegy kilencszáz néptáncosa lép közönség elé, vasárnap pedig a Szent Ágota plébániatemplomban, valamint az Ady Endre Művelődési Egyesület színpadán a százkilenc műsorszám keretében megközelítőleg ezerháromszáz fellépő mutatkozik be.

Szombaton az LIX. Gyöngyösbokréta hivatalos programja 12:30-kor kezdődik a Szent Ágota plébániatemplomban egy ünnepi áhítattal, amit Ft. Csipak Csaba magyarcsernyei plébános vezet. Az atya megáldja a Gyöngyösbokréta résztvevőit és a lobogóját, majd az LIX. Gyöngyösbokréta fellépőinek a templomtól induló népviseletes felvonulása, illetve menettánca következik, ami a községháza előtt felállított szabadtéri színpadnál ér véget, ahol a himnusz közös eléneklésével és az ünnepi beszédekkel útjára indul a néptáncosok szemléje.

A Gyöngyösbokréta szónoka Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke lesz, majd Hódi Judit, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke szólal fel. Az LIX. Gyöngyösbokrétát Tímár Gabriella, a fesztiváltanács elnöke bocsájtja útjára.
A nemzeti összetartozás jegyében a délután folyamán fellép az erdélyi, a Dózsa György községbeli Kalangya táncegyüttes és a nagyszénási Kurticsi citeraegyüttes. Ebben a csokorban mutatkozik majd be gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedőink több díjazottja is, valamint a magyarcsernyei gyermeknéptánccsoportok és a gyermek citeracsoportok is. A Gyöngyösbokréta estéjén 19:30-tól a Magos Együttes és a Magyar Állami Népi Együttes tagjai szórakoztatják a nagyérdeműt, majd a nap zárásaként hajnalig tartó táncházzal kedveskednek a szervezők.
A XLVI. Durindó programja vasárnap 11 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a Szentháromság-vasárnapja és a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Szent Ágota plébániatemplomban, amit szintén ft. Csipak Csaba celebrál. Az ünnepélyes megnyitó 12:00-kor veszi kezdetét a színházteremben, ahol Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke mellett felszólal még dr. Tóth László, Magyarcsernye helyi közösségének tanácselnöke. A XLVI. Durindót Sári Vastag Enikő, a fesztiváltanács alelnöke indítja útjára.
A nemzeti összetartozás napja jegyében a felvidéki Százdi citerazenekar két helyi csokorral köszönti az ünnepet és a Durindót. A program a fesztivál lobogójának átadásával zárul, ekkor derül ki, hogy ki lesz a 2024. évi, a LX. Gyöngyösbokréta és a XLVII. Durindó házigazdája. A felvidéki Százdi citerazenekar és az erdélyi Kalangya táncegyüttes vendégszereplését a nemzeti összetartozás napja jegyében a budapesti Magyarság Háza támogatásával és partnerségében valósítják meg a szervezők.
Már pénteken, a nulladik napon zajló eseményekre is rengetegen Magyarcsernyére látogattak. A gyermekek számára délután kézműves foglalkozásokat szerveztek, este több kiállítást is megnyitottak, bemutatták Osztermann Emma Két kezemmel... című könyvét, valamint eredményhirdetést tartottak a fesztivál jegyében meghirdetett rajzpályázattal kapcsolatban. A nap a Dúr-moll című műsorral zárult, melynek keretében vajdasági magyar fiatal zenészek léptek a színpadra a Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezésében.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele