2024. március 19., kedd

Újabb történelmi pillanat

Petőfi Sándort ábrázoló alkalmi bélyegeket fog kiadni a Szerbiai Posta

A Szerbiai Posta nyitottságának, illetve a Magyar Szó Lapkiadó Kft.-vel kialakított több évtizedes kiváló együttműködésének köszönhetően hamarosan a kétszáz évvel ezelőtt született költőóriás, Petőfi Sándor arcképével ellátott alkalmi bélyegek készülnek a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Forum nyomdájában, a VM4K szakmai közreműködésével. A különös jelentőséggel bíró kezdeményezésről Újvidéken, lapkiadónk székházában hoztak döntést a projektumban résztvevő intézmények képviselői, akik történelmi pillanatnak nevezték az együttműködés létrejöttét.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a negyven éve tartó sikeres együttműködés (Dávid Csilla felvétele)

Újabb mérföldkőhöz érkezett a negyven éve tartó sikeres együttműködés (Dávid Csilla felvétele)


A Magyar Szó Lapkiadó Kft. Forum nyomdájának bélyegosztálya a nyolcvanas évek elején alakult meg, azóta folyamatos együttműködést folytatnak a Szerbiai Postával, amellyel ennek köszönhetően kiváló kapcsolatot alakítottak ki. 2022-ben összesen kilencvenegy személyes, alkalmi, rendes és kiegészítő bélyeg kiadását valósították meg közösen, ami azt jelenti, hogy csak ebben az évben összesen 12 millió 800 ezer bélyeg került ki a Forum nyomdából.

Lovas Ildikó

Lovas Ildikó

– Két hónappal ezelőtt munkamegbeszélésre látogatott hozzánk a Szerbiai Posta Srbijamarke (Szerbiai bélyegek) igazgatója, Adam Sofronijević úr, akivel a megbeszélés során a folyamatban lévő közös projektumok mellett, ahogyan a kiváló partneri kapcsolatokban lenni szokott, egyéb témákat is érintettünk, így egyebek mellett szóba került Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is. Az igazgató úr jelezte, hogy a Szerbiai Posta érdekelt abban, hogy a születésének bicentenáriuma alkalmából Petőfi Sándor arcképével ellátott alkalmi bélyeget adjon ki, aminek természetesen valamennyien nagyon megörültünk, hiszen ezt a nyitottságot egyrészt a több mint negyven évre visszatekintő sikeres együttműködésünk, másrészt Mókus Gábor nyomdáért felelős segédigazgatónknak a partneri kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett erőfeszítései alapozták meg. A Szerbiai Posta illetékesei örömmel fogadták azt a javaslatunkat is, hogy szakmai partnerként a szabadkai székhelyű VM4K-t is vonjuk be a bélyegkiadás jelentőségén messze túlmutató projektum megvalósításába, ugyanis a VM4K munkatársai erejüket megfeszítve dolgoznak azon, hogy egész Vajdaságot bekapcsolják a Petőfi 200 emlékév Mozdulj! Petőfi! programsorozatuk eseményeibe. Óriási megtiszteltetés volt számunkra azt hallani az igazgató úrtól, hogy akkor, amikor a vajdasági magyarokról van szó, a Magyar Szó a legelső intézmény, ami az eszébe jut – hangsúlyozta Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatója, majd hozzátette, ez lesz az első alkalom, amikor magyar felirat kerül egy szerbiai postai bélyegre, ez pedig egy újabb bizonyítéka a vajdasági magyarok megbecsülésének.
– Reméljük, hogy ez a bélyeg egy szép, szimbolikus és művészi értékű hozzájárulás lesz a Petőfi-emlékévhez, emellett pedig olyan értékes és egyértelmű üzenetet fog hordozni, amely Szerbia és Magyarország közötti, illetve a vajdasági magyarsággal kialakított szoros együttműködésről tanúskodik. Nagyon örülünk annak, hogy ilyen módon mi is megemlékezhetünk Petőfi Sándorról, és ezáltal még szorosabbra fűzhetjük a magyar–szerb kapcsolatokat, és tovább erősíthetjük a két nemzet közötti együttműködést – hangsúlyozta Adam Sofronijević, a Szerbiai Posta Srbijamarke igazgatója, hozzátéve, az alkalmi bélyegeket valószínűleg szeptemberben fogják kiadni, és az értékük 130 dinár lesz, amely értékben Szerbiából Magyarországra levelet tudunk küldeni.

Adam Sofronijević (Dávid Csilla felvétele)

Adam Sofronijević (Dávid Csilla felvétele)


A bélyeg kidolgozásának szakmai partnere a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, vagyis a VM4K. Lovas Ildikó, a VM4K koordinátora kiemelte, hogy a bélyeg megjelenésének pillanata egy hatalmas eredmény lesz a vajdasági magyarság számára.
– Abban hiszek, hogy a szerb–magyar kulturális együttműködés, ezen belül a nyelvhez kötött, irodalmi közös munka az, ami az együttélést és a közös lehetőségeket leginkább fejleszti. Mindez azt mutatja, hogy Petőfi Sándor nemcsak a magyarság számára fontos, hanem munkássága a szerb irodalomra, többek között Jovan Jovanović Zmajra és a többi szerb romantikus költő művészetére is olyan hatással volt, ami megkerülhetetlen – fogalmazott Lovas Ildikó.
A VM4K Mozdulj! Petőfi! programsorozatának már számos rendezvénye megvalósult az elmúlt hónapok során, köztük a Petőfi Szavalóverseny és a Petőfi-iskolák találkozója is, ugyanakkor hamarosan megjelenik a kortárs költők kötete is, amely a Magyar Szóval együttműködve, az Előretolt Helyőrség mellékleteként lát majd napvilágot.

Nyitókép: Újabb mérföldkőhöz érkezett a negyven éve tartó sikeres együttműködés (Dávid Csilla felvétele)