2024. április 24., szerda

Minden korosztály hőse: János vitéz

Petőfi Sándor elbeszélő költeménye Tóth Alisa illusztrációival nemrég jelent meg – Az ökörkérvényű műről tartottak beszélgetést a VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti rendezvényén János vitéz, Petőfi Sándor hősének világába kalauzoltak a jelenlevők. Az eseményen a Szekeres László Alapítvány és a VM4K által kiadott könyv került a fókuszba, mely kapcsán a kötet illusztrátora, dr. Tóth Alisa grafikusművész, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának adjunktusa, valamint Jovánovity Patyerek Réka magyar nyelv és irodalom szakos tanár beszélgetett Petőfi elbeszélő költeményének irodalmi jelentőségéről és arról, hogy mennyire kortárs a gyermekeknek a János vitéz. Ezenkívül szó esett az új köntösbe öltöztetett könyv illusztrációi mögötti inspirációról is. Az est moderátora Kucor Tamara művészettörténész, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora volt. A rendezvény a Mozdulj! Petőfi! rendezvénysorozat részeként valósult meg.

(Fotó: A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ)

(Fotó: A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ)


Jovánovity Patyerek Réka nem feltétlenül tarja szükségesnek egy-egy könyv illusztrálását, azonban jó kezdeményezésnek tartja a János vitéz újragondolását, mivel a benne megtalálható gyermekbarát és letisztult illusztrációk segítik a gyerekek képzeletét, a fantáziaviláguk beindítását és a memorizálást.
– Azt gondolom, hogy Petőfi Sándor életműve minden korosztálynak megfelelő tartalommal bír, hiszen sok szerepben tűnik fel előttünk. A János vitéz azért tud kortalan lenni, mert egyetemes mesefigurákkal dolgozik, így olvasható akár kisgyerekeknek is. Felnőttkorban pedig már nemcsak a mesefigurákat és a próbatételeket látjuk, hanem az erkölcsi tartalmát is, illetve azt, hogy milyen kérdéseket és élethelyzeteket vetít elénk. Ezzel felnőttként, – főleg most –, igen sokat kellene foglalkozni – hallottuk a magyar szakos tanártól.
Mint dr. Tóth Alisa grafikusművész kifejtette, a János vitéz illusztrációja esetében szintjén nagyon nehéz újat mondani, azonban a nagy klasszikusok mellett üdítően hathat egy újabb megközelítés.

(Fotó: A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ)

(Fotó: A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ)


– Megtisztelőnek vettem a felkérést, hogy egy ilyen remekművet illusztrálhatok. Ez az elbeszélő költemény minden téren segített engem abban, hogy valamilyen szinten megtaláljam a saját vonatkozásaimat benne. Ezek a mögöttes inspirációk mutattak új utakat a rajzok készítése során is. A grafikák akvarelltechnikával készültek, de grafitceruzát is sokszor nagyon szívesen használtam. Próbáltam úgy megalkotni a karaktereket, hogy az a felnőttek számára is szerethető legyen – emelte ki a grafikusművész.
A rendezvény végén a jelenlevők megtekinthették dr. Tóth Alisa illusztrációit is.
A nemrég megjelent könyvet múlt hónapban a VM4K minden magyar tagozatos általános iskolás részére eljuttatta Vajdaság-szerte.

Nyitókép: Balról dr. Tóth Alisa, középen Kucor Tamara, jobbról Jovánovity Patyerek Réka (Fotó: A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ)