2024. március 19., kedd

Tízezrek vettek részt egy kormányellenes tüntetésen Varsóban

Tízezrek tüntettek vasárnap Varsó belvárosában a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt ellen Donald Tusk, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökének felhívására.

A megmozdulás résztvevői transzparenseket tartottak fel, amelyeken egyebek között olyan feliratok voltak olvashatók, mint „Európa, bocsánatot kérünk a PiS miatt".

Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője is részt vett a tüntetésen.

A Polgári Platform elnökének „magas árak, lopások és hazugságok, valamint szabad választások és demokratikus, európai Lengyelországért" jelszavakkal meghirdetett felhívását egyébként több ellenzéki párt is követte a kommunista uralom feletti győzelemként értékelt, 1989. június 4-i, első, részben szabad választások évfordulóján.

Azért vagyunk itt ma, hogy Lengyelország és Európa egésze is lássa erőnket, hogy mennyien vagyunk hajlandók a szabadságért, demokráciáért harcolni, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt – hangoztatta Tusk a tömegnek mondott beszédében.

Emberi fejek óceánját látom, fehér és piros zászlók tengerét - folytatta Tusk. Ezrek vagyunk, emberek ezrei Lengyelországgal a szívükben, lengyelek tízezrei, sőt milliói a tévék előtt, aki nem hagyták megtörni és megfélemlíteni magukat – hangoztatta az ellenzéki politikus.

Rafal Trzaskowski varsói ellenzéki főpolgármester pedig kijelentette, hogy szabad és bátor emberek közösségét kell újjáépíteniük. Demokratikus, nyílt és európai Lengyelországot akarunk – tette hozzá.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hangsúlyozta: nem spontán civil tüntetésről van szó, hanem azt a lengyel politikai élet „öreg rókái" szervezték. A közösségi médiában közzétett beszédében a lengyel miniszterelnök kiemelte, hogy nincs ellenére a szabad véleménynyilvánítás függetlenül attól, hogy kitől ered.

Ez a demokrácia szépsége, hogy mindenkinek megvan ez a szabadsága, sőt még keményebb formái is ezen vélemények kifejezésének, amelyek a kormányzatot, valamint azt célozzák, amit a Jog és Igazságosság csapataként teszünk, mindez nem vált ki jelentősebb méltatlankodást bennem – jelentette ki Morawiecki.

Egy kissé kacagásra késztet, amikor a sok-sok év politikai tapasztalattal rendelkező öreg rókák kormányellenes felvonulást szerveznek, és spontán civil tüntetésként próbálják beállítani – tette hozzá.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Twitteren kommentálta az ellenzéki megmozdulást. Ma a Polgári Platform elnöke és Lengyelország volt elnöke a kormányzat megdöntésével próbálkoznak, amely szakított a Donald Tusk és Radoslaw Sikorski (korábbi külügyminiszter) által megalkotott, Oroszországgal való kapcsolatok újraindításának politikájával – írta mikroblogján Müller.

Lengyelországban ősszel várhatók parlamenti választások.

Nyitókép: A tüntetés (Fotó: N1)