2024. április 19., péntek

Állatok farsangja legkisebbjeinknek

Kétezernél is több gyermek élvezte a klasszikus zenét

A gyermekek világnapja alkalmából a Vajdasági Szimfonikus Zenekar csütörtökön a Zsinagógában gyermekkoncertet tartott.

Az újvidéki általános iskolák mintegy kétezer elsős és másodikos kisdiákja Camille Saint-Saëns francia zeneszerző Állatok farsangja (Le carnaval des animaux) című, klasszikus, gyermekeknek szánt zenedarabját élvezhette. A koncerten jelen volt többek között Dina Vučinić, a városi oktatási tanács tagja, aki örömének adott hangot amiatt, hogy a gyermekek egy csak nekik szánt színvonalas szimfonikus zenekar játékműsorában gyönyörködhettek.

– Örömmel látom, hogy a gyermekek ilyen szép számban megjelentek, és azt is, hogy valóban élvezik a klasszikus zenét. A városi önkormányzat támogatta ennek a koncertnek a megrendezését, és remélem, hogy hasonló események a jövőben is lesznek annak érdekében, hogy minél több gyermeknek lehetősége legyen megismerkedni a kultúrával és a művészi zenével – fogalmazott Vučinić.

novisad.rs

novisad.rs

A gyermekvilágnappal kapcsolatosan elmondta, hogy a nyilvánosságban a gyermekeknek a társadalmunkban betöltött helyzetére és jogaira tevődik a hangsúly.

– Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontosak a gyermekek és mennyire jelentős helyes nevelkedésük a jövőnk szempontjából. Ennek a jövőnek a terhét mindannyian a vállunkon viseljük ma. A szülők, akiknek számos kötelességük mellett elegendő időt kell szakítaniuk gyermekeikre, a tanügyi dolgozók, akiknek a gyerekekkel való munkájuk során fel kell fedezniük a bennük rejlő lehetőségeket, amelyeket a megfelelő irányba kell terelniük. Emellett az állam és annak intézményei is hordják, fel kell ismerniük és meg kell akadályozniuk az erőszakot és a szegénységet, ilyen módon biztosítva a gyerekek zavartalan nevelkedését. A városi önkormányzat számos projekten és aktivitáson keresztül hozzájárul mindehhez, legfiatalabb polgártársaink helyzetének javításához – emlékeztetett Dina Vučinić.

Az Állatok farsangja című zeneműben a zeneszerző tizennégy rövid tételben mutatja be a különféle állatok portréját, az oroszlán királyi indulójától kezdve az elefánton, a szamáron, a kengurun, a teknősbékán keresztül a kakason át a hattyúig és más állatokig. Annak érdekében, hogy a gyermekek jobban megértsék a zenét, Milovan Filipović színész elmesélte a történetet, a zenekart Aleksandar Kojić, a Szerb Nemzeti Színház állandó karmestere vezényelte.

Nyitókép: novisad.rs