2024. április 26., péntek

Segítség a rokkantnyugdíjasoknak

Megtartotta évi közgyűlését a Kishegyes Község Rokkantnyugdíjasainak Egyesülete

Évi közgyűlését tartotta meg kedden a kishegyesi tűzoltóotthon nagytermében a Kishegyes Község Rokkantnyugdíjasainak Egyesülete. Balaton Erzsébet, a civil szervezet tavaly újraválasztott elnöke elmondta, hogy az ülésen beszámoló hangzott el a tavalyi munkáról és az egyesület költségvetéséről. Ismertették az idei programtervet, illetve tájékoztató hangzott el az idei költségvetésről is.

Az elnök szerint a tavalyi évet sikeresen zárták, hiszen amit elterveztek, azt meg is valósították. Mivel nonprofit szervezetről van szó, az önkormányzat által kiírt pályázat révén jutottak a működéshez szükséges támogatáshoz, és ebből tudtak gazdálkodni. A szerény anyagi keretet jó be kellett osztani. Tavaly élelmiszercsomagokat is ki tudtak osztani az aktív tagoknak. A vajdasági rokkantszövetségtől kaptak egy nyomtatót és egy szkennert, ami nagy segítség a számukra, mivel korábban mindig valahol máshol kellett nyomtatni, beszkennelni a dokumentumokat. A rokkantnyugdíjasok esetében gyakran kell a különféle bizonylatokat, dokumentumokat sokszorosítani, ugyanakkor a vezetőség munkáját is nagymértékben megkönnyítik az eszközök, hiszen nagyon sok a papírmunka, minden elköltött dinárt valamilyen módon igazolni kell, minden tevékenységet papírra kell vetni, mind a tartományi rokkantszövetség, mind a munkaügyi minisztérium felé.

Az elnökség tagjai (Tóth Péter felvétele)

Az elnökség tagjai (Tóth Péter felvétele)

Tavaly öt olyan programtevékenységet sikerült megvalósítani, amit a munkaügyi minisztérium finanszírozott. Ebben a programsorozatban voltak előadások a környezetvédelemről, a rokkantak biztonságos közlekedéséről, ingyenes vizsgálatokat, sporttevékenységeket szerveztek, és megünnepelték a rokkantak világnapját. Kártyaversenyt tartottak, amelyre más civil szervezetek képviselőit is meghívták. Kirándulást szerveztek Zomborba az aktív tagok számára, ami nagyon jó hangulatban telt el, városnézéssel és ebéddel, barátkozással, beszélgetéssel.
Az idei programtervük ugyancsak elég színes. Nyolc programtevékenység van a tervben, amit szintén a munkaügyi minisztérium finanszíroz. Kisebb és nagyobb szabású kártyaverseny megszervezése, kirándulás – az útirány még nem ismert –, és a későbbiekben beszélik meg a rokkantak világnapjának a megünneplését.

Balaton Erzsébet elmondta, hogy nagyon jó az együttműködés a községi civil szervezetekkel, az egészségház és a belügyi titkárság vezetőivel, a helyi közösséggel és az önkormányzattal, akárcsak a topolyai nyugdíjas-egyesülettel és a szabadkai gerontológiai központtal. Az egyesületnek jelenleg 92 tagja van a község három településéről.

Balaton hozzátette, hogy nem könnyű programokat megszervezni és megvalósítani, mivel beteg emberekről beszélünk, akik sajnos nem mindig érzik jól magukat, illetve időnként kórházban vannak, vagy kezeléseken, terápiákon vesznek részt. Megtörténik emiatt, hogy át kell szervezni egy programot, de a tagság érdekeit tartják szem előtt minden esetben.

Nyitókép: A közgyűlés résztevői (Tóth Péter felvétele)