2024. március 28., csütörtök

Életfogytiglanra ítélték Miamiban a haiti elnök gyilkosát

Életfogytiglani elzárásra ítélt pénteken egy haiti-chilei üzletembert egy miami szövetségi bíró. A férfit azzal vádolták, hogy segített a kolumbiai zsoldosoknak fegyverek beszerzésében Jovenel Moise haiti elnök 2021-ben történt meggyilkolásához.

Rodolphe Jaar az első vádlott, akit bűnösnek találtak és elítéltek abban a Haitin és Floridában szervezett összeesküvésben, amelynek az amerikai ügyészek szerint az volt a célja, hogy Jovenel Moise eltávolítása után az új kormányzat alatt jövedelmező szerződéseket kössenek.
További tíz vádlott vár perére az Egyesült Államokban.
A haiti és chilei kettős állampolgárságú Rodolphe Jaar korábban az amerikai kormányzat informátora volt, tíz évvel korábban kábítószercsempészet miatt ítélték el. Márciusban bűnösnek vallotta magát abban, hogy az Egyesült Államok területén kívül gyilkosság, illetve emberrablás elkövetését célzó összeesküvésben vett részt, és anyagi támogatást nyújtott az emberöléshez.
José E. Martínez szövetségi bíró tíz perces meghallgatás után hozta meg az ítéletet egy Miami belvárosában található szövetségi bíróságon. Annak ellenére, hogy bűnösnek vallotta magát és együttműködött a hatóságokkal, Jaar a kiszabható legnagyobb büntetést kapta.
Az 53 éves Jovenel Moisét 2021. július 7-én ölték meg, amikor a támadók betörtek Port-au-Prince-ben lévő magánrezidenciájába.
Jaar mellett a vádlottak között vannak volt kolumbiai katonák, egy volt haiti szenátor, illetve néhány amerikai állampolgár, illetve különböző latin-amerikai országok állampolgárságával is rendelkező amerikai.
A haiti kormány több mint negyven embert vett őrizetbe a gyilkosságban való részvétel gyanújával, közöttük tizennyolc kolumbiai katonát.
A vádiratok szerint először csak el akarták rabolni a haiti elnököt, később döntöttek a meggyilkolásáról. Az összeesküvők szerződéseket akartak kötni Moise utódjával a nyomozók szerint.