2024. március 29., péntek

Egerek leptek el egy szabadkai óvodát

A szabadkai Poletarac óvodába járó egyik kisgyermek édesanyja, aki névtelen szeretett volna maradni, kijelentette, hogy az intézményben az ivóvíz fertőzött és „az óvoda tele van élő és döglött egerekkel" – írja az N1 hírportál.

A Naša radost iskoláskor előtti intézmény műszaki igazgatója elmondta, hogy az intézmény azonnal reagált.

– A gyermekek meg fognak betegedni. A gyermekem szemfertőzést kapott. Döglött egerek borítják az utat, a gyerekek pedig kerülgetik őket. Szörnyű a helyzet – magyarázta az édesanya a Magločistač portálnak.

Szavai szerint a szülőket senki sem tájékoztatta arról, hogy fertőzött a víz és csak ma, amikor a sajtóhoz fordultak, kaptak némi információt, de továbbra sem beszélnek arról, hogy mikor térhetnek vissza a gyermekeik a csoportjukba.

Hangsúlyozta, hogy a probléma már régóta fennáll, azonban a vezetőség az utóbbi egy hétben semmit sem tett.

Veljko Vojnić, a Naša radost iskoláskor előtti intézmény műszaki igazgatója az újságíróknak elmondta, hogy a gyermekek oktatásának új rendszerének keretein belül az óvodákban gabonaféléket és a mezőkről származó terméseket használnak fel a gyerekekkel való munkájuk során.

– A pedagógusaink javaslata alapján, a gabonaféléket a helyiségekben tároltuk. Természetesen mi, akik a biztonsággal foglalkozunk nem egyeztünk mindezzel és úgy véltük, hogy egy pillanatban probléma adódhat valamelyik óvodában. Ez meg is történt a Poletarac oviban, egy olyan helyiségben, ahol a gyermekek is tartózkodnak, ugyanis itt tárolták a gabonaféléket és így az egerek is megjelentek – magyarázta Vojnić.

Hozzátette, hogy az egereket azonnal észlelték, így a gyermekeket egy másik helyiségbe helyezték át és elvégezték a deratizációt és a fertőtlenítést is.

Mindezek ellenére a névtelenségbe burkolózó szülő azt állítja, hogy nincs tudomása arról, hogy azokban a helyiségekben, ahol a gyermekek tartózkodnak, gabonaféléket használtak volna. Tudomása szerint az ivóvíz első alkalommal volt fertőzött ebben az óvodában.

Vojnić elmondta, hogy az intézményt a városi vízvezeték-hálózatból látják el ivóvízzel, mint ahogy a többi szabadkai intézményüket is. Emellett szavai szerint negyedévenként végzik az óvodák vizének ellenőrzését.

Nyitókép: pixabay.com