2024. április 26., péntek

Magyarkanizsa legyen a legtisztább község!

Ismét begyűjtik az elektronikai hulladékot

Egyszer már megszervezte a magyarkanizsai önkormányzat, most a korábbi sikeren felbuzdulva újra lesz elektronikaihulladék-gyűjtési akció. Az első oly sikeresnek bizonyult, hogy látták, van igény arra, hogy a község minden egyes településére ellátogassanak kijelölt időpontokban egy teherszállító járművel, és elszállítsák azokat a hulladékokat, amelyeket nem lehet csak úgy, akárhova kidobni. Régi tévék, számítógépek sorakoztak akkor, a környezettudatos polgárok pedig csak a helyi közösségek elé, Magyarkanizsán az új buszállomásig kellett, hogy elvigyék azokat. Zoran Tomin, a magyarkanizsai községi tanács környezetvédelemmel megbízott tagja, az akció kiötlője ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy nagyon büszke a környezettudatos Magyarkanizsa községbeli polgárokra, akik első alkalommal is rengeteg, már nem használatos elektronikai eszközt szállítottak a gyűjtőpontokra, és mivel igény mutatkozik rá, így mindenképp szükségesnek érezte, hogy újból lehetőséget adjanak a helyieknek arra, hogy környezetüket óvva, helyben adhassák le a hulladéknak számító eszközöket.

– A község minden településén megszervezzük ismét ezt a nagy népszerűségnek örvendő akciót, ami tanúbizonyságot ad a polgárok felelősségteljes és környezetkímélő magatartásáról. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a községbeli polgárok nagy számban részt vettek már az első akcióban is, és minden bizonnyal így lesz a következőn is, hiszen szemmel láthatóan igény mutatkozik rá. Ezúttal az általános iskolákba is ellátogatunk, ahol ismeretterjesztő előadásokon a kisdiákoknak is elmeséljük ennek a tevékenységnek a fontosságát, felhívva a figyelmüket az életterünk megóvására. Az iskolaigazgatókkal együttműködve arra kértük őket, hogy erre az alkalomra mindenki hozzon otthonról kisebb elektronikai hulladékot, mert a mai világban minden háznál akad olyan. Most itt a lehetőség, hogy ezeket a kellő helyre, a megfelelő formában adják át. A veszélyes hulladékoktól szeretnénk megtisztítani az egész községet, és nem titkolt célunk az sem, hogy elnyerjük a legtisztább község, az Ökoközség címet, melyre nagy esélyünk van akkor, ha a polgárok legalább akkora mértékben csatlakoznak a mostani akcióhoz, mint az előzőhöz, de még tömegesebb részvétel esetén még nagyobb a lehetőségünk a megtisztelő és mindenki számára előnyökkel járó cím megszerzésére – magyarázta Zoran Tomin, aki a dátumokat, helyszíneket és időpontokat is ismertette, amikor átadható a veszélyes hulladék.

Minden településen a helyi közösségek épületei előtt zajlik majd a begyűjtés, míg Magyarkanizsán az új buszállomás előtt.

Június 6-án Horgoson 9-től 12 óráig adható le minden elektronikai hulladék. Június 9-én Oromon 8-tól 10 óráig, Tóthfaluban 10-től 12 óráig. Június 15-én Velebiten 8-tól 10 óráig, Adorjánon 10-től 12 óráig. Június 16-án Oromhegyesen 9-től 12 óráig. Június 22-én Kispiacon 9-től 12 óráig. Június 23-án Martonoson 9-től 12 óráig, Magyarkanizsán pedig június 30-án 8-tól 12 óráig.

Zoran Tomin, a környezetvédelmi szakterülettel megbízott tanácstag arra is figyelmeztetett, hogy vállalatok, vállalkozók is bekapcsolódhatnak az akcióba, tisztítsák meg együtt Magyarkanizsa községet az elektronikai hulladéktól.

Nyitókép: Puskás Károly felvétele