2024. április 20., szombat

Piacvezető mérőeszközök

Mezőgazdasági analizátorokkal és drónokkal is megismerkedhettek a vásár látogatói

Az idei Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon a Metron Kft. is népszerűsítette termékeit.

Sági Ágoston, a cég tulajdonosa és igazgatója elmondta, hogy kiváló laboratóriumi és méréstechnikai műszereket forgalmaznak minőség-ellenőrzés céljából. Porfóliójukban találhatók mérlegek, nedvességmérők, mintavételi eszközök, laboratóriumi őrlők és analizátorok, melyekkel a mezőgazdasági és élelmiszeripari terményt, illetve termékek összetételét vizsgálhatják.

Sági Ágoston (Fotó: Ótos András)

Sági Ágoston (Fotó: Ótos András)

– Három országban vagyunk jelen, Szerbiában 53 éve, Magyarországon 30 éve, Romániában pedig 29 éve. Méréstechnikával foglalkozunk, mérőműszereket és laborműszereket forgalmazunk. Tizenegy éve hitelesítjük is a műszereket Szerbiában. Ezek a gépek nem olcsók, de egy perc alatt kimutatják a termék összetételét, a nedvességtartamlat, a zsírtartalmat, és mindent, amit kell. Ezeket a műszereket kellene alkalmazni az átvételi állomásokon is, ahol mérik például a búza vagy az árpa fehérjetartalmát. Ennek ellenére nagyon sok helyen nem használják, s ennek egyik oka az, hogy drágák, és az állam eddig nem támogatta beszerzésüket – magyarázta Sági Ágoston.

A vásáron első alkalommal vett részt a permetező drónokat forgalmazó ürményházi (jermenovci) Dron Agrar cég.

– Nagyon újak vagyunk a piacon. Magyar készítésű drónt forgalmazunk, amelyhez az ABZ Innovation magyarországi cég fejlesztette ki a szoftvert, a győri egyetem segítségével. Az L10-es elnevezésű permetező drónunk egyesíti a jelenlegi, a piacon elérhető innovációkat. A permetező drón az általánosan alkalmazott hidraulikus szórórendszerrel szemben az úgynevezett CDA szórórendszerrel került felszerelésre, amely a permetezés sajátosságainak megfelelő, fokozatmentes cseppméret előállítására alkalmas, és a rendszer eldugulásával sem kell számolni. A propellerek segítségével pontosan tudjuk adagolni a permetet a földre, szóval nem vész kárba semmi a permetből, minden a növényre kerül – mondta Huszka Endre drónpilóta és a cég értékesítője.

Huszka Endre (Fotó: Ótos András)

Huszka Endre (Fotó: Ótos András)

A drón a permetezés mellett 15 kilogrammig egyéb hasznos teher szállítására is alkalmas. Felszerelhető például a növényi kultúrák természetes ellenségeit vagy egyéb hasznos szervezeteket, biológiai anyagokat kijuttató adapterekkel is, bővítve ezáltal a fenntartható mezőgazdasági termelés eszközrendszerét.

– Sokan érdeklődtek a drónok iránt. Valójában ezek az eszközök alkalmazhatók a mezőgazdaságban, de a borvidéken és a gyümölcsészetben is fel lehet használni őket. A hagyományos traktoros permetezéssel szemben az az előnyük, hogy sokkal kevesebb vizet és üzemanyagot használnak, valamint nincs taposás a földön. Eső után traktorral már nem lehet kimenni, meg kell várni, hogy kiszáradjon a föld, a drónnal viszont eső után is permetezhetünk – tette hozzá a szakember.

Akit érdekelnek a szóban forgó cégek termékei, keresse fel a weboldalukat, amelyen további hasznos információt talál.