2024. április 16., kedd

Zuhan az ingatlanok ára az Unióban

Az elhúzódó infláció már az ingatlanpiacot is megbolygatta – vélik a nemzetközi elemzők. Az Európai Központi Bank ugyanis már tavaly óta folyamatosan növeli a kamatlábat azért, hogy féken tartsa az pénzhígulást. Ennek következtében azonban a lakáskölcsönök elérhetetlenné váltak a lakosok számára, s emiatt az ingatlanok ára rohamosan zuhanni kezdett. Ez viszont már a befektetőket veszélyezteti – figyelmeztetnek a szakemberek.

A jelenségre az Európai Központi Bank is felhívta a figyelmet az Unió pénzügyi stabilitását elemző jelentésben, amelyben kiemeli: a hitelek költségeinek növelése és a csökkent gazdasági növekedés káros hatással van mind a vállalatokra nézve, mind a polgárok megélhetése szempontjából. Hozzáteszi: a kamatlábak növelése különösen a letétalapú kölcsönök iránti érdeklődést csökkentette, amelyek esetében a már hitelezettek számára is elviselhetetlenné váltak a terhek. Ez leginkább azokra az országokra érvényes, amelyekben túlsúlyban vannak a változó kamatlábakkal megkötött szerződések – írják a központi bank szakemberei, ám nem térnek ki arra, hogy melyik országokról van szó.

A Reuters információi szerint a változó kamatlábakkal elszámolt letétalapú kölcsönök aránya a legnagyobb Portugáliában, Spanyolországban és a balti-tengeri országokban. A hírügynökség elemzői szerint azonban a központi bank a negatív hatások kimutatásának ellenére is kitart amellett, hogy a kamatlábak növelésével fékezze az inflációt. A jelentésben ugyanis kiemelik, hogy az erős munkapiac a lakosokat támogatja, így nem kell félniük attól, hogy elveszítik állásukat. Így csak kevés polgárnak akadhat gondja a letétalapú hitelek visszafizetésével az Európai Unió tagországaiban – állítják a központi bank elemzői.