2024. április 26., péntek

Csak előretekintve lehet a jövőt építeni

A település napját ünnepelte Bácskossuthfalva

Hagyományosan május utolsó hétvégéjén ünnepli Bácskossuthfalva a település napját, hiszen 237 évvel ezelőtt az évnek ebben időszakában érkeztek a falubeliek református elődei Karcagról, Kunmadarasról és Jászkisérről az akkor még lakatlan vidékre. A helyi közösség tanácsának ünnepi díszülésén, a felterjesztések értelmében Papp László tanácselnöktől és Fazekas Róbert tanácselnök-helyettestől Faludíjat vehetett át Fodor Zoltán, a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, az Életfa Nagycsaládosok Egyesület alapítója, a Moravicai Önkéntes Tűzoltó Egyesület versenybírója és dr. Bordás László, a település köztiszteletben álló, nyugalmazott családorvosa, aki 1976-tól 35 évet töltött a rendelőben, és a munkája mellett számos téren igyekezett kivenni részét a közösségi életből is.

Papp László tanácselnök, Fodor Zoltán és dr. Bordás László, Fazekas Róbert tanácselnök-helyettes (Kazinczy Paszterkó Diana)

Papp László tanácselnök, Fodor Zoltán és dr. Bordás László, Fazekas Róbert tanácselnök-helyettes (Kazinczy Paszterkó Diana)

– Két jelentős esemény jellemzi az idei évünket, ami elindított bennünket a városiasodás útján, és hosszú távon befolyásolja majd a falunk életét. Az egyik, hogy településünkre bevezették a gázhálózatot, és a közelmúltban megkezdődött a háztartási szemét begyűjtése és elszállítása. Emellett parkolókat építettünk ki, több utca új burkolatot kapott, kátyúztunk. Kisebb munkálatok zajlanak jelenleg is a Rekreációs Központban és a Művelődési Házban. A mára óriási méretet öltött elvándorlás ellen sajnos helyi szinten nem tudunk érdemben lépni, csak annyit tehetünk, hogy szeretettel fogadjuk a hazatérőket, és előretekintve igyekszünk jobbá tenni az itthon maradt lakosság életét – nyilatkozta Papp László, majd azt is elárulta, hogy a legutóbbi népszámlálás alkalmával valamivel kevesebb mint 4000 egyént számláltak össze Bácskossuthfalván.

Az eseményen munkatársaival tiszteletét tette Szatmári Adrián községi elnök, a magyarországi Mélykút és a környező falvak küldöttsége. A díszüléssel egy időben a Sloboda Labdarúgóklub barátságos mérkőzést játszott a pacséri Bácska focistáival, akik 2:1 arányban győzedelmeskedtek. A folytatásban a Rekreációs Központ zöld felületén felállított színpadon a település tehetségei mutatkoztak be a falubelieknek. A rendezvény csúcspontja volt a magyarországi Apostol együttes koncertje, amire rengeteg helybeli és környékbeli lakos volt kíváncsi, majd a Bakos–Vojter Duo közreműködésével hajnalig tartó zenés mulatság zárta a programsorozatot.

A falunap részeként a Vöröskereszt községi szervezetének, illetve a helyi közösség nevében a település jubiláló véradóinak mondtak köszönetet, a nyugdíjas-egyesület szervezésében pedig sporttalálkozó zajlott. Előző nap a színházban az Ady Endre Művelődési Központ szakköreinek alkotásaiból nyílt tárlat, illetve a topolyai Mara Amatőr Színtársulat előadta Egy, kettő, három című vígjátékát.

Májusi hangverseny az iskolában (Kazinczy Paszterkó Diana)

Májusi hangverseny az iskolában (Kazinczy Paszterkó Diana)

Emellett Májusi koncert elnevezéssel ünnepelte az Id. Kovács Gyula Általános Iskola a tanintézmény napját, amit a diákok fellépése tett ünnepélyessé. Az igazgató, dr. Crnkovity Gábor beszédében köszönetet mondott az iskolát támogatóknak, és kiemelte, annak ellenére, hogy tanulóik száma folyamatosan csökken, az oktatás már korábban megszokott színvonalát nem hajlandók feladni. A rendezvényen elhangzott még, hogy miután az elmúlt években sikerült a tornaterem nyílászáróit is kicserélni, a tartományi titkársághoz beadott sikeres pályázat jóvoltából hamarosan 3,6 millió dinár értékben hőszigetelik az épület falait.

Nyitókép: Papp László tanácselnök, Fodor Zoltán és dr. Bordás László, Fazekas Róbert tanácselnök-helyettes (Kazinczy Paszterkó Diana)