2024. március 29., péntek

Tömeges az érdeklődés a nyaralási utalványok iránt

Már az első délelőttön hetvenezren kérték a vouchert

Tegnap kora reggel, már nyitás előtt felsorakoztak a postahivatalok bejáratánál azok, akik 5000 dináros állami segítséggel szeretnének eltölteni néhány napot valamelyik hazai üdülőközpontban. A kormány által kibocsátott újabb 100.000 nyaralási utalvány iránti tömeges érdeklődés arra utal, hogy sokaknak igenis jelent valamit a negyven-egynéhány euró, és örömmel élnek a lehetőséggel. Már 8 óra előtt Újvidéken is sorok kígyóztak a legtöbb kisposta előtt, és a várakozók között különösen sok volt a nyugdíjas.

Bojana Nikolić, a Szerbiai Posta szolgáltatási igazgatója a Tanjugnak elmondta, 1200 postahivatalban kezdték meg a kérvények átvételét, nagy volt a tumultus, és tegnap délelőtt különösen sokan igényelték az utalványt Kragujevacon, Leskovacon és Pancsován. A fürdővárosok és a hegyvidéki üdülőközpontok a legkedveltebbek a kérvényezők körében. Az utalványt legkésőbb 30 nappal a tervezett nyaralás előtt kérhetik a nyugdíjasok, ápolási segélyre jogosultak, munkanélküliek, 70.000 dinárnál kevesebbet keresők, egyetemisták, 65 éven felüli, nyugdíjjal nem rendelkező személyek, hadirokkantak és agrárgazdaságok tulajdonosai. Vigyék magukkal a legkevesebb 5 éjszakára szóló szállásfoglalást bizonyító dokumentumot, a személyi igazolványt vagy útlevelet, a státuszukat igazoló okiratot és a kitöltött űrlapot, amely letölthető a Szerbiai Posta vagy az idegenforgalmi minisztérium honlapjáról, de a postán is átvehető. Bojana Nikolić azt nyilatkozta, hogy a névre szóló utalványokat a kérvényezés napjától számított egy hónapon belül kézbesítik a postások. Az üdülési bónt 2023. november 20-áig ki kell használni. Azok, akik az idén januárban már igényeltek bónt, ebben az évben többször nem kérhetik. Egyébként a voucher megszerzésének feltételeiről vagy az átadott kérvény státuszáról a polgárok a Szerbiai Posta telefonközpontján keresztül, a 0700 100 300-as számon érdeklődhetnek.

Marija Labović, a Szerbiai Turisztikai Szervezet igazgatója az RTS műsorában azt mondta, hogy országszerte 4254 szálloda és vendégház várja a voucherrel érkező turistákat, ennyi létesítmény kapcsolódott be a kormány akciójába. Némelyek éppen azért szánták el magukat a regisztrálásra, hogy részt vehessenek az utalványos programban, ami ezek szerint a szürkegazdaság felszámolásához is hozzájárul. A bónoknak köszönhetően az idén is meghosszabbodik az idegenforgalmi idény, és a turisztikai szervezet várakozásai szerint újabb rekordot állítanak fel, ugyanis már az első 3 hónapban 4 százalékkal több volt a hazai turista, mint tavaly ebben az időszakban, a külföldi vendégek száma pedig nem kevesebb mint 34 százalékkal növekedett, pedig a múlt évben is rekordokat jegyeztek.