2024. március 29., péntek

Novac uvek dobro dođe

Podržano je školovanje srednjoškolaca na mađarskom jeziku

U Novom Sadu 18 srednjoškolaca je potpisalo ugovore o stipendiranju preko konkursa Programa za mađarsko stipendiranje u Južnoj Bačkoj.

Program je nastao u okviru Projekta za obrazovanje na mađarskom jeziku u Novom Sadu, a svrha mu je da pruži finansijsku podršku i podsticaj za školovanje srednjoškolcima koji pohađaju školu na mađarskom nastavnom jeziku.

Žolt Kovač Birkaš, predstavnik Centra omladine vojvođanskih Mađara i član komisije za evaluaciju prijava na program stipendiranja, naglasio je da su se na poziv mogli prijaviti srednjoškolci koji se školuju na mađarskom nastavnom jeziku, i koji pohađaju srednju školu u opštinama Novi Sad, Temerin ili Bečej.

– Srednjoškolci koji se školuju na mađarskom nastavnom jeziku u Južnoj Bačkoj mogli su da se prijave od 27. marta do 6. aprila. Imali smo 117 prijavljenih, od kojih smo mogli da podržimo 110 učenika. Sistem bodovanja je uzeo u obzir školski napredak s jedne strane, i socijalni status s druge strane. Shodno sistemu bodovanja, odredili smo pravo na jednokratnu stipendiju od 5.000 do 8.000 dinara, rekao je Žolt Kovač Birkaš.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i državna sekretarka za obrazovanje, Anamaria Viček.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

– Od 2009. godine organizujemo naš Projekat za obrazovanja na mađarskom jeziku u Novom Sadu, čiji je cilj da pokrije institucije na mađarskom nastavnom jeziku u Novom Sadu, od vrtića preko osnovne škole do srednje škole. Kao deo programa, učenici koji pohađaju srednju školu u Novom Sadu mogli su besplatno da dobiju udžbenike prethodne i prošle godine. To dugujemo dobrovoljnim donatorima, privatnim firmama, preduzetnicima koji su, inače, vezani za Novi Sad, pa ili rade u Novom Sadu ili žive ovde. Ove godine imamo priliku da dodelimo i stipendiju u Južnoj Bačkoj. Sada, pred kraj školske godine, učenici ovo mogu da dobiju, ali bismo voleli da to dobiju na početku škole sledeće godine, jer bismo mogli da doprinesemo i pokrivanju troškova školovanja, istakla je Anamaria Viček.

Jednokratnu stipendiju dobila je i Anja Vorkapić, maturantkinja Gimnazije „Svetozar Marković“.

– Novac uvek dobro dođe. Pošto dolazi leto, stipendiju ću trošiti na žurke i festivale. Volela bih da odem na EXIT, dobro će mi doći i za to. Pored toga, želela bih da iskoristim novac da malo ažuriram svoju letnju garderobu, rekla je.

Program je realizovan uz podršku Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Kabineta premijera Mađarske, uz saradnju Fondacije „Betlen Gabor”, kao i finansiranje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Trideset stipendista u Temerinu

U Domu omladine u Temerinu, tridesetak stipendista potpisalo je prekjuče popodne ugovore Programa za mađarsko stipendiranje u Južnoj Bačkoj. Centar omladine vojvođanskih Mađara predstavljala je članica predsedništva Eva Albert, a koordinator programa u srednjoj školi u Temerinu je bio Atila Šoti.

Eva Albert i Atila Šoti na potpisivanju u Temerinu

Eva Albert i Atila Šoti na potpisivanju u Temerinu

Betina Varga, učenica Ekonomsko-trgovinske škole u Bečeju, rekla je, da joj stipendija mnogo znači, jer skoro da pokriva troškove upisa na fakultet.

– Volela bih da nastavim studiranje u Novom Sadu. Polagaću prijemni na katedri za engleski jezik Filozofskog fakulteta. Već posle osnovne škole sam želela da idem u jezičku gimnaziju, a ovako ću to sada da nadoknadim. Nadam se da ću uspešno položiti prijemni, rekla je Betina.

Centar omladine vojvođanskih Mađara ove godine je prvi put raspisao konkurs za Program za mađarsko stipendiranje u Južnoj Bačkoj, uz podršku Vlade Mađarske i saradnju Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Iz COVM podsećaju da je pribavljanje bespovratnih sredstava za program za narednu godinu već u toku.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)