2024. április 27., szombat

Kiegyenlíteni a nemek arányát

Tartományi támogatás női vállalkozóknak

A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság évek óta támogatja a női vállalkozókat, így az idén is pályázhattak gépek és felszerelések beszerzésére. Ezenkívül számítógépek és szoftverek beszerzésére, illetve minden olyan szolgáltatás igénybevételére adhatták át kérelmeiket, amellyel korszerűsíthetik a termelést. A pályázat keretösszege 8,8 millió dinár. A tartományi kormány dísztermében tegnap Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke és Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár nyújtotta át a támogatási szerződéseket a női vállalkozóknak.

Branko Ćurčić elmondta, a nőknek kiemelt helyük van a társadalomban, ezért fontos külön figyelmet szentelni nekik.

A tartományi titkárság évről évre növeli a pályázati keretösszeget (Fotó: Dancsó Áron)

A tartományi titkárság évről évre növeli a pályázati keretösszeget (Fotó: Dancsó Áron)

– A gazdasági fejlődést követő és koordináló tanács, amelynek az élén állok, megalakulása óta azon munkálkodik, hogy szem előtt tartsa a női vállalkozók gondjait és igényeit, és javítson a nők helyzetén a társadalomban. A nők betörése az üzleti életbe jelentős lépés a nemi egyenlőtlenség megteremtésére és a nők gazdasági függetlenségének elérésére, de még sok a tennivalónk ezen a téren. Továbbra is azon munkálkodunk, hogy olyan gazdasági légkört teremtsünk, amely alkalmas a női vállalkozók fejlődésére – fogalmazott Ćurčić.

Nenad Ivanišević elmondta, örömmel tölti el, hogy a női vállalkozókat egyre jobban megbecsülik.

– A tartományi titkárság évről évre növeli a pályázati keretösszeget, tavaly 7,5 millió dinárt tett ki, az idén pedig 8,5 millió dinár. Ez jól szemlélteti, hogy számunkra milyen fontos ez a téma. A nők teljesen egyenlőek a társadalomban. Szeretném, ha a jövőben nem beszélnénk női vállalkozókról, hanem csak vállalkozókról. A tartományi titkárság célja, hogy kiegyenlítse a nemek arányát a gazdaságban.

Pletikoszity Benák Ibolya, a szabadkai Galen Plus gyógyszertár tulajdonosa elmondta, hogy a gyógyszertár, pontosabban a laboratórium fejlesztésére fordítják a támogatást.

Pletikoszity Benák Ibolya (Fotó: Dancsó Áron)

Pletikoszity Benák Ibolya (Fotó: Dancsó Áron)

– Két berendezésre pályáztunk. Egy mérlegre, ami nagyon fontos alapeszköz, ugyanis orvosi receptek alapján készítjük a gyógyszereket, s ehhez mérlegre van szükségünk. A másik berendezés egy mérőkészülék, amivel elemezni tudjuk a bejövő anyagokat. Ez a készülék valójában méri az anyagok olvadáspontját. Ezáltal biztosíthatjuk, hogy a gyógyszertár által készített termékek megfelelnek a legújabb szabványoknak. Női vállalkozónak lenni nem könnyű, így a tartományi titkárság támogatása mindenképpen sokat jelent – fogalmazott Pletikoszity Benák Ibolya.