2023. szeptember 25., hétfő
OLVASNIVALÓ

Májusi filmeső

Az elődeink szerint a májusi eső aranyat ér. Faluhelyen még manapság is ez a népi megfigyelésen alapuló, időjáráshoz kötődő szólás. Ugyanis, ha tavasz utolsó havában esik, akkor az nagyon jót tesz a termésnek. Hasonló a helyzet a filmtermés esetén is, ami a maga módján e hónapban is impozánsnak tekinthető.

Magyarországon május 4-én kezdik el vetíteni a mozik a Radics Béla, a megátkozott gitáros című játékfilmet Klacsán Gábor rendezésében. A Bede Fazekas SzabolcsDunai CsengeFecske DávidCsernus Imre és Szemenyei János főszereplésével készített alkotás Radics Béla életét fiatal korától haláláig követi, bemutatva az első kelet-európai gitárhős családi hátterét, és ismertetve a világtól elzárt magyarországi kommunista diktatúra ellentmondásait. Radics a rádiót hallgatva, hallásból tanulva lesz kora legjobb hazai gitárosa, majd a magyar rock halhatatlan legendája. Sorsának megjelenítése mellett, azzal párhuzamosan egy képzeletbeli, vidéki tévéműsor fogadja vendégeit és faggatja Radics kortársait, vagy indukál parázs vitákat közöttük. Egy harmadik, párhuzamos szálon egy váratlanul előkerült, eddig ismeretlen Radics-filmfelvétel restaurálásán dolgozik a Nemzeti Filmarchívum, erről a kis vidéki televízió, és egy rádió is igyekszik rendszeresen tudósítani. Radics életének megelevenedett jelenetei koncertről-koncertre, konfliktusról-konfliktusra követik a Gitárkirályt.

Az Egyesült Államokban az év ötödik hónapja a Galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy) harmadik epizódjának a bemutatójával köszönt be. A május 5-én bemutatásra kerülő Marvel moziverzumban játszódó tudományos-fantasztikus film főhősei ebben az epizódban egy kicsit másképpen festenek. Peter Quillnek, akit még mindig gyötör Gamora elvesztése, össze kell verbuválnia csapatát, hogy megvédjék az univerzumot, és megóvják egyik társukat is. Ha ez a küldetés nem jár sikerrel, az a galaxis őrzőinek végét jelenti…

Május 11-én kezdik el vetíteni a Könyvklub: A következő fejezet (Book Club: The Next Chapter) című romantikus filmvígjátékot, amelyben a négy legjobb barátnő Olaszországba viszi könyvklubját, egy olyan bulis, csajos utazásra, amelyben eddig még sosem volt részük.

A magyar filmek közül ezúttal a Legénybúcsú Extra című filmvígjátékot kezdik el vetíteni. A történetben két legénybúcsús csapat versenyez egymással, hogy megnyerjék a több millió forint értékű főnyereményt. A filmet Rózsa Gábor rendezte, a főbb szerepeket pedig Varga ÁdámNagy AlexandraSütő András és Michl Júlia alakítják.

Izgalmasnak ígérkezik Hoffer KárolyCsonka Maresz és Moll ZoltánSemmi – Báb-film-színház című alkotása. A Budapest Bábszínház előadásának filmes feldolgozása különös új műfajt hozott létre, melynek segítségével a bábok és mozgatóik viszonya még plasztikusabban érzékelhető, hisz a nézői tekintetet ezúttal a kamera vezeti. A közelik és totálok, a klipszerűen felvett zenekari számok, a színházi térből átlényegülő metaterek, az előadás báb és színészi munkájának fúziója által egy nem mindennapi, a kamera optikájára alkalmazott ifjúsági televíziós bábjáték született. A Semmi, amely Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének feldolgozása, több helyen az oktatási anyag részévé vált. A regény magyarul is megjelent, több színpadi feldolgozása is született, az egyik legemlékezetesebb egy bábelőadás volt a Budapest Bábszínházban. A belőle készült filmváltozat elkészítését az EMMI támogatta. Zenéjét a Quimby zenekar frontembere, Kiss Tibor jegyzi.

Május 18-án kezdik el vetíteni a mozik a Halálos Iramban 10. epizódját (Fast X), ami egyben a zárófejezete a mozitörténet egyik leghíresebb és legnépszerűbb sorozatának. Dom Toretto (Vin Diesel) és családja számos lehetetlennek tűnő küldetésben bizonyult ravaszabbnak, higgadtabbnak és gyorsabbnak minden útjukba kerülő ellenségnél. Most minden eddiginél halálosabb veszéllyel kell szembenézniük: a múlt árnyékából rettenetes fenyegetés bújik elő, melyet a vérbosszú táplál, és az illető el van szánva arra, hogy szétzúzza ezt a családot, és örökre tönkretegyen mindent – és mindenkit –, akit Dom szeret.