2024. április 27., szombat

Hit, remény, hibák, keret!

Miután hazai pályán vereséget szenvedett a Mezőkövesdtől, nagy bajba került a Kispest! Az utolsó fordulóban a Felcsúton kellene kivívnia a bennmaradást, ami cseppet sem ígérkezik egyszerűnek. Elsősorban azért, mert a Puskás Akadémia számára is téttel bír a találkozó, hiszen a harmadik hely még elérhető távolságra van tőlük. Másrészt, a Honvédnek nincs kezében a saját sorsa. Hiába nyerné meg ugyanis a találkozót, ha a Fehérvár győzni tud Angyalföldön, a vörös-feketék kiesnek. Márpedig az igencsak valószínű, hogy Dárdai Pálék három ponttal térnek haza a már kiesett, motiválatlan ellenfelük otthonából. A helyzet súlyosságával tisztában van Dean Klafurić, a kispestiek vezetőedzője, aki ugyanakkor a vasárnapi találkozót követően biztatni próbálta a játékosait és szurkolókat egyaránt: „Bocsánatot kell kérnem mindenkitől, aki megtekintette a találkozót. A játékosaimra egy rossz szavam nem lehet, mindent beleadtak. Gratulálok a Mezőkövesdnek, hiszen megnyerte ezt a kemény meccset. Sajnos kikaptunk, hasonló vereségünk volt már több is a szezonban. Az elejétől kezdve irányítani szerettünk volna, de jöttek a hibák, az első gól előtt a tizenegyesnél, aztán keményen kellett küzdenünk, hogy visszajöjjünk. Sikerült a szünet előtt egyenlíteni, utána megint szerettünk volna irányítani, mindent megtettünk a győzelemért, amire büszkék lehetünk. Sajnos megint jöttek a hibák, és kaptuk a második gólt újabb egyéni figyelmetlenség miatt. Aztán próbáltam frissíteni a csapatot, az új játékosoknak köszönhetően egyenlítettünk, majd újabb hibák után jött az ellenfél győztes gólja. A hibák részei a labdarúgásnak, fel kell dolgozni, ám túl sok volt ma belőlük. A reményt nem szabad elveszíteni. Most már kisebbfajta csodára lenne szükségünk, de a csoda is része a futballnak. Hinnünk kell benne, még ha nagyon kicsi is az esélye a bennmaradásnak.” A klubvezetésnél viszont úgy gondolták, nagyon sok volt a hiba, és nem csak a szakember nyilatkozatában, hanem a csapat egész évi teljesítményében. Ezért azonnali hatállyal menesztették Chris Docherty sportigazgatót és Ivan Kepčija szakmai tanácsadót. Várható ugyanakkor, hogy amennyiben a csapat kiesik az élvonalból, a fejhullás itt nem áll meg…

Teljesen más hangulatban készülnek az idényzárásra az Újpestnél, főleg azt követően, hogy a lilák könnyed győzelmet arattak a Kecskemét felett. Nebojša Vignjević vezetőedző nyilatkozatában terveiről is beszélt: „A játékosok kitettek magukért. Sok gondunk volt, de megoldottuk. Nehéz, kemény idény végéhez közeledünk, jó érzés, hogy utolsó hazai mérkőzésünkön győztünk. Belső védők híján voltunk, mégsem kaptunk gólt, és most már bevallhatom, én sem számítottam ilyen jó teljesítményre. A csapat sikere volt ez, a játékosok a pálya minden részén kisegítették egymást. A következő idényben akár a dobogóért, a Magyar Kupa-győzelemért küzdhetnénk, de garanciát szeretnék arra, hogy minőségi játékosaink nem igazolnak el, és érkeznek újak is. Szívesen maradnék Újpesten.” A következő idény még messze van, az idei lezárásaként Debrecenben kell pályára lépniük az újpestieknek. Ami cseppet sem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen győzelem esetén a Loki akár a második helyre is felkapaszkodhat.

Persze a Kecskemét nem fog csak úgy lemondani a bajnoki ezüstről, már csak azért sem, mert a bajnokság nagy részében az újonc csapat számított a Ferencváros elsősszámú üldözőjének. A második hely megtartásához a kecskemétieknek elég egyetlen pontot szerezniük hazai pályán a Kisvárda ellen. Egyébként a várdaiak csodálatos teljesítményére Csank János, korábbi szövetségi kapitány is felkapta a fejét, és kifejette ezzel kapcsolatos gondolatait: A Kecskemét egy kicsit vácos volt: egy nagyon okosan dolgozó edző, akit hagynak is, és azokat tudja, amiket kell. Másrészt, jól válogatták össze a játékosokat, akik éhesek a sikerre, taktikailag jók, vannak kombinációik, a rögzített helyzeteknél látszik, hogy használják az agyukat. Az alföldiek sikeréhez némileg hozzájárult az is, hogy az ellenfelek eddig nem készültek fel belőlük.”

Kedd délután Marco Rossi szövetségi kapitány keretet hirdetett a júniusi Európa-bajnoki selejtezőkre. Június 17-én Montenegróban vendégszerepel a magyar válogatott, majd három nappal később a Puskás Arénában fogadja Litvániát. A Kecskemét szárnyalása az olasz mester figyelmét sem kerülte el, és meghívót küldött Szalai Gábornak, a második helyen álló csapat 22 éves védőjének is.

A magyar válogatott kerete, kapusok: Demjén Patrik (Zalaegerszeg), Dibusz Dénes (Ferencváros), Szappanos Péter (Honvéd)
Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencváros), Lang Ádám (Omonia), Willi Orbán (Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahçe), Szalai Gábor (Kecskemét). Középpályások: Baráth Péter (Ferencváros), Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Ferenczi János (DVSC), Kerkez Milos (AZ), Kleinheisler László (Panathinaikosz), Nagy Ádám (Pisa), Loic Nego (Fehérvár), Callum Styles (Millwall). Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kalmár Zsolt (DAC),  Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Leipzig), Varga Barnabás (Paks).

A hétvége programja, péntek Kecskemét–Kisvárda (18.15), Zalaegerszeg–Paks (20.30). Szombat: Debrecen–Újpest (20.00), Puskás Akadémia–Honvéd (20.00). Vasas–Fehérvár (20.00). Vasárnap: Mezőkövesd–Ferencváros ( 17.30).