2024. április 24., szerda

Ponovo su izabrali Ištvana Pastora

Predsedniku SVM-a su po peti put izglasali poverenje

Na 19-oj, izbornoj skupštini Saveza vojvođanskih Mađara, tajnim glasanjem glasalo je 334 delegata, svi glasovi su bili važeći, a za predsednika je sa 330 glasova za, 2 glasa protiv i 2 uzdržana, izabran Ištvan Pastor, koji je na čelu stranke od 2007. godine. Delegati su izabrali i 50 članova saveta stranke, 51. član navedenog organa stranke je predsednik stranke.

Nakon što su rezultati glasanja objavljeni kasno popodne na skupštini održanoj u Malom Iđošu, Ištvan Pastor se zahvalio na poverenju članstvu stranke i delegatima sa pravom glasa: „Želim da potvrdim da ću učiniti sve da budem dostojan ovoga poverenja. Učiniću sve kako bih podneo maksimalan teret u skladu sa svojim snagama, mogućnostima i sposobnostima, i zajedno sa prisutnima, velikim brojem članova SVM-a, kao i nestranačkim ličnostima koji rade sa nama, da bi predvodili jednu uspešnu mađarsku zajednicu, da bi izgradili jednu uspešnu mađarsku zajednicu“. Nešto ranije, na skupštini, Ištvan Pastor se izrazio ovako: za jednu vojvođansku javnu ličnost nema veće milosti i časti od toga da bude predsednik SVM-a, i nikada je neće ni biti.

Ištvan Pastor: Učiniću sve da bi predvodili jednu uspešnu mađarsku zajednicu, da bi izgradili jednu uspešnu mađarsku zajednicu (Foto: Andraš Otoš)

Ištvan Pastor: Učiniću sve da bi predvodili jednu uspešnu mađarsku zajednicu, da bi izgradili jednu uspešnu mađarsku zajednicu (Foto: Andraš Otoš)

Predsednik stranke je u subotu rekao da planiraju da danas održe konstitutivnu sednicu novoizabranog saveta, nakon čega će biti izabrani potpredsednici, predsedništvo i izvršni odbor. „Formulisali smo ambiciozne zadatke, nemamo vremena da se brinemo o sebi, moramo da se fokusiramo na zadatke, svakodnevni život zajednice”, objasnio je on.

Prema rečima Ištvana Pastora, subota mu je još jednom dokazala da je SVM sposobna politička organizacija koju čine spremni, posvećeni i predani ljudi. On je dodao da će naredni period pružiti priliku za dokazivanje navedenih karakteristika. Izborna skupština je bila sadržajna i fokusirana na suštinu, napomenuo je on. Prema saznanjima, na nivou mesnih organizacija stranke izbori su predviđeni početkom leta ili tokom njega, a jedan od ciljeva je i podmlađivanje.

Ranije u toku dana otkriveno je i zašto je skupština organizovana u Malom Iđošu: „Proteklih godina mesna organizacija SVM-a u Malom Iđošu vodi kurs koji dokazuje da je moguće ponovo se organizovati, ponovo dobiti snagu, biti opet primer i opet se možete nadati. Mesna organizacija u Malom Iđošu je primer za pokazivanje u sistemu SVM-a“.

PRIORITETI SU OSTALI ISTI

Fokusi ciljeva SVM-a se ne menjaju, i dalje je cilj da stranka učini sve kako bi vojvođanski Mađari, čuvajući i jačajući svoj identitet, napredovali u svojoj domovini, naglasio je Ištvan Pastor na konferenciji za novinare, održane nakon zaključenja skupštine. On je dodao da se za uspešno ostvarenje cilja, mora biti promena i u domovini.

– Domovina mora da postane privlačnija, prihvatljivija, lakša za odabir. U domovini mora biti promena. Poslednji dani, nedelje, meseci i godine dokazuju da je u srpskom društvu važno korigovati mnoge stvari. Na primer, mi cenimo da danas u svakoj školi postoji policajac, ali u stvari bi voleli da ni u jednoj školi ne bude potrebe za prisustvom policajca. Potrebni su odlučni koraci da država, stanovništvo, svi mi napustimo svet rijalitija i uđemo u svet realnosti. Ne možemo ovo uraditi samostalno, ali isto tako ne mislimo da je to posao nekog drugog. Uvereni smo da svako ima zadatak da izvrši u tom pogledu, bar da svako od nas uveče, pre spavanja, razmisli o svojim postupcima tog dana i šta treba da uradi sledećeg dana kako bi naša domovina bila lakša za odabir i za život, rekao je Ištvan Pastor.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

U vezi sa očuvanjem identiteta, on je govorio i o zadacima koji čekaju Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, izrazivši nadu, da će tokom jeseni strategije koje definišu aktuelno stanje, ciljeve i sredstva neophodna za njihovo sprovođenje u oblasti informisanja, kulture i obrazovanja, biti stavljena na javnu raspravu i doneta. Prema rečima Ištvana Pastora, sve je to pre svega zadatak nacionalnog saveta, ali će politika imati i zadatak u zakonodavstvu i sprovođenja zakona u vezi sa ovim.

SVM nastavlja da samostalnom izlaskom na izbore dobije širok legitimitet i sa te pozicije izgradi partnerski odnos sa onima koji prihvataju programe SVM-a, a čije programe i SVM može da prihvati, naglasio je predsednik stranke u vezi sa temom izbora.

– Što se tiče zadataka koji su pred nama, govorio sam i o politiziranju po našim interesima. Ovo treba tumačiti ne samo i ne prvenstveno u mađarsko-srpskim, već i u mađarsko-mađarskim terminima. Strategije su važne, između ostalog, da bismo definisali svoje ciljeve i prioritete, a zatim tražili partnere za njih, a ne da bi bili izvršioci koraka nacionalne politike koji su smišljeni negde drugde, kao što je često bio slučaj poslednjih godina, rekao je Ištvana Pastora, a zatim je s tim u vezi, odgovarajući na pitanje novinara, da li postoji napetost u odnosima SVM-a i Budimpešte, objasnio: tenzije nema i neće je biti. Istovremeno, poslednjih godina primećuje se da su se „civilne organizacije, organizacije koje se predstavljaju kao pomazane kvazi-vladinom podrškom, u pojedinim slučajevima naselile u oblastima u kojima su imale ili imaju interese“, istakao je on, rekavši da je to pre svega sfera kulture. „Potrebna nam je pomoć, potrebni su nam pripremljeni i odlični muzičari, plesači, koreografi i mogao bih da nabrojim još, ali za nas ovo ima smisla samo ako znamo ko, zašto i gde ide, kao i ako, na primer, na kraju godine razgovaramo o tome šta ćemo da radimo zajedno sledeće godine. Poslednjih godina to nije bio slučaj, što je izazvalo veliku napetost. Ovo je nedostojno nas, kao i u pogledu našeg slučaja i situacije“, rekao je Ištvan Pastor.

BILANS PROTEKLE ČETIRI GODINE

Ištvan Pastor je prepodne predstavio izveštaj predsednika na izbornoj skupštini održanoj u pozorišnoj sali Kulturnog društva „Petefi Šandor”, koji sumira protekle četiri godine. To je, između ostalog, podrazumevalo i stogodišnjicu prinudnog potpisivanja Trijanonskog mirovnog dekreta, kao i činjenicu da su vojvođanski Mađari, zahvaljujući ranije započetom i završenom mađarsko-srpskom pomirenju, mogli slobodno da obeležavaju godišnjicu.

Nezaobilazna tema bila je i epidemija korona virusa, podsetio je Ištvan Pastor da je 2020. godine, nakon proglašenja epidemijske situacije, skoro odmah pokrenuta akcija Čuvajmo jedni druge! (Vigyázzunk egymásra!), fokusirana pre svega na brigu o starima. Kako se ispostavilo, tokom vanrednog stanja u akciji pomoći u 134 naselja i okruga učestvovalo je skoro 800 volontera, a za 49 dana realizovano je više od 26.000 zahteva. On je dodao da su, pored toga, stalno pokušavali da odgovore na pitanja građana, pre svega, o prohodnosti nacionalnih granica, i da intervenišu da se bar delimično ili povremeno otklone prepreke.

Bilo je reči i o podacima popisa stanovništva i, u ovom kontekstu, o važnosti uzdizanja zavičaja i njegovog ugođaja po život. Što se tiče očuvanja identiteta, radilo se o obrazovnim, kulturnim, informacionim i jezičkim programima koje sprovodi nacionalni savet, kao i institucije kojima upravlja ili podržava nacionalni savet.

Ištvan Pastor je u svom izveštaju koji se odnosi na stvaranje sredstava za životnu egzistenciju, odnosno na program ekonomskog razvoja i aktivnosti koje se sprovode preko Fondacije „Prosperitati” istakao sledeće: 10 krugova prijavljivanja, 55 konkursa, 16.158 prijavljenih, od kojih je 14.274 bilo uspešnih, realizovanih projekata u vrednosti od 526.16. miliona evra, od čega 248 ,4 miliona evra je donacija. U programu su, prema rečenom, učestvovali stanovnici 181 naselja iz 39 od 45 vojvođanskih lokalnih samouprava, koji je, prema anketama, doprineo prosperitetu najmanje 50.000 vojvođanskih Mađara u domovini.

– Program ekonomskog razvoja važan je ne samo zato što stvara i jača egzistenciju, već prvenstveno za dušu. Za osećaj da je dobro, uzdignuto, posebno biti Mađar, matica pruža mogućnosti koju oni, koji nisu Mađari, a koji žive kod nas, nemaju. To je dobro i zato što dokazuje da imamo energičnu, samouverenu preduzetničku klasu, ali dokazuje i da smo profesionalno i intelektualno sposobni da osmislimo takav sistem, kojim možemo potpuno čisto upravljati, da se možemo izdignuti iznad sitničavosti, da možemo da poštujemo objavljena pravila, naglasio je Ištvan Pastor.

Povodom brojnih izbora u poslednje četiri godine, koje je gotovo nemoguće ispratiti, predsednik stranke je rekao ovako: „Na svakim od njih smo se dobro držali, prevazilazeći naše snage. Svom svojom snagom, približavajući se maksimumu, ne zaboravljajući rezultate popisa, manji broj ljudi dao je rezultat dostojan priznanja. Bili su to veliki ispiti snage, testirali su i građane sa pravom glasa, ali pre svega organizaciju, političare, kandidate i aktiviste SVM-a. Naši domaći izborni rezultati imaju daju autoritet, osvojili smo mnoge važne funkcije, zaključili smo značajan koalicioni sporazum, iako se mučimo, ali radimo na njegovoj implementaciji. Neopisivo smo srećni što smo, doduše malo, doprineli da Viktor Orban uz dvotrećinsku podršku četvrti put zaredom postane premijer Mađarske“.

Među uvaženim gostima skupštine bili su pozdravljeni Judit Pirićine Sabo, načelnica Odeljenja za odnose Državnog sekretarijata Kabineta premijera, Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Beogradu i Ester Čalokezi, generalni konzul u Subotici.

Nyitókép: Ištvan Pastor: Učiniću sve da bi predvodili jednu uspešnu mađarsku zajednicu, da bi izgradili jednu uspešnu mađarsku zajednicu (Foto: Andraš Otoš)