2024. április 26., péntek

Megújult a napközis tanterem

A zentai Petőfi-iskolába látogatott a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége

A Magyar Nemzeti Tanács tagjai és Zenta község önkormányzatának képviselői hétfőn délelőtt megtekintették a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola újonnan felújított napközis tantermét. A beruházásra a Magyar Nemzeti Tanács a múlt évben 550 ezer dinárt biztosított az oktatási intézmény számára. Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy a napközik felújítására és kiépítésére nagy igény mutatkozik nemcsak Zentán, hanem Vajdaság-szerte is.

– Ez a projekt az oktatási hálózatunk fejlesztésén keresztül valósult meg a Nemzetpolitikai Államtitkársággal, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel karöltve. A 2022-es programban 550 ezer dinár értékben újulhatott meg a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola napközije. Ez nagyon fontos a számunkra, hiszen azt látjuk, hogy a napközik felújítására, illetve bölcsődék tatarozására és kiépítésére óriási igény van, nemcsak itt Zentán, hanem minden egyes oktatási intézményben. Ami az oktatási intézményeket illeti, lényeegs, hogy a szülők tudják, hogy iskola után legyen egy olyan hely az adott intézményben, ahol a gyermekeik tanulni tudnak, befejezhetik a házi feladatot, illetve eltölthetik azt az időt, amíg a szülők dolgoznak. A továbbiakban is az a célunk, hogy más intézményekben is ezt a programot folytatni és támogatni tudjuk – mondta Fremond Árpád.

A napköziben multimédia sarok is van (Gergely Árpád felvétele)

A napköziben multimédia sarok is van (Gergely Árpád felvétele)

Juhász Attila oktatással megbízott tanácstag elmondta, hogy Zentán mind a négy általános iskolában működik már napközis tanterem. Ezeknek a felújítása és komfortossá tétele fontos szempont az önkormányzat számára is.

– Zenta község területén négy általános iskola található, és mind a négy intézményben igyekeznek biztosítani azt a szolgáltatást, hogy a napközis ellátást megkapják a gyerekek. A magas színvonalú oktatás mellett fontos az, hogy a szolgáltatásaink körét is tudjuk bővíteni és minőségileg javítani. A mai világ megköveteli, hogyha a családon belül nem tudnak a gyerekkel otthon foglalkozni, akkor ez intézményes formát kell hogy kapjon. Ebben a furcsa és érdekes helyzetben, ami előállt Szerbiában, amikor rendőrökre van szükség az iskolákban, amikor a tanárba vetett bizalom megingott, amikor az intézményrendszerbe vetett elképzeléseink is meginognak. Fontos, hogy mi ezt a bizalmat próbáljuk megszilárdítani, biztosítani a hátterét, a lehetőségét annak, hogy hosszú távra építkezzünk. Az oktatásügybe történő beruházás úgy gondolom a jövőnkbe vetett beruházás, ezért Zenta önkormányzata külön hangsúlyt fektet minderre – tette hozzá Juhász Attila.

A felújított tanterem minden lehetőséget biztosít a tovább maradó diákok számára ahhoz, hogy minél inkább otthonosan érezzék magukat az intézményen belül is.

– A napközi intézményünk már évek óta folyamatosan működik. Nagy köszönettel tartozunk a Magyar Nemzeti Tanácsnak, mert egy olyan tantermet újított fel nekünk, amelybe azok a diákok járnak, akik a legtöbb időt töltik az iskolánkban. Ez alapján határoztuk meg, hogyan is fogjuk felújítani és felszerelni ezt a tantermet, figyeltünk rá, hogy otthonossá tudjuk tenni a diákjaink számára. Van játszósarok, tanulósarok és multimédia sarok is. Körülbelül negyven tanuló használja ezt a tantermet, persze nem egyszerre – emelte ki Gordán Kolos, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója.

Nyitókép: Az MNT és zentai önkormányzat képviselői a korszerű napközis tanteremben (Gergely Árpád felvétele)