2024. április 18., csütörtök

Kétszázhúsz diák száztíz projektje

A Projekt hét rendezvénybe 15 szabadkai iskola tanulói kapcsolódtak be

Tegnap, kedden nyitották meg a 15. Projekt hét elnevezésű kétnapos rendezvényt a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében, ahol több mint 110 projektet mutatott be több mint 220 helybeli diák, 63 mentorral, 7 közép- és 8 általános iskolából, valamint idén először óvodások is megmérettették magukat. A Projekt hét egy olyan esemény, amelyen a tanulók megmutathatják az elmúlt időszakban végzett munkájuk, kutatásaik, kísérleteik eredményeit, valamint a kreativitásukat és ötletességüket. A diákok olyan projekteket hoznak létre, amelyek hasznosak lehetnek az iskolájuk, a vállalatok vagy a tágabb közösségük részére.

Az idén minden eddiginél több résztvevője volt a Projekt hétnek (Fotó: Dér Dianna)

Az idén minden eddiginél több résztvevője volt a Projekt hétnek (Fotó: Dér Dianna)

A kétnapos rendezvény megnyitóján Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is részt vett, aki elmondta, hogy a város a jövőben is befektet az iskolarendszerbe.

– A Projekt hét elősegíti a diákok kreativitását, megmutatja a tehetséget, és megerősíti a tanulók önbizalmát. A projektek és résztvevők nagy száma tanúskodik iskolarendszerünk jó és színvonalas működéséről, amely támogatást nyújt a diákoknak, motiválja őket, arra serkenti, hogy kifejtsék tehetségüket. Úgy gondolom, hogy a maihoz hasonló nehéz és kihívásokkal teli időkben a nevelés és általában a gyermekeink és a fiatal generáció rávezetése a tanulásra, a műveltség megszerzésére és a teljesítmények ösztönzésére nagyon összetett, felelősségteljes, de egyben szép feladat – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Željko Rajčić, az Ivan Sarić Műszaki Középiskola igazgatója és Ljubica Bertović, a Szabadkai Üzleti Inkubátor igazgatója is szólt a megjelentekhez.

A Projekt hét mottója Ötlet, megvalósítás, bemutatás, mert a diákok maguk találnak ki egy ötletet, majd megvalósítják és bemutatják a közönségnek és a bizottságnak azt.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulóinak projektje

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulóinak projektje

Pálfi Jázmin, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium harmadik osztályos tanulója két másik osztálytársával egy applikációt hoztak létre, melynek célja segíteni vajdasági középiskolásoknak új barátokat szerezni, valamint információkat nyújtani továbbtanulás terén.

– Az applikáció regisztrációhoz kötött, mely során meg kell adni, hogy milyen adott foglalkozás vagy irányzat érdekel minket. Az app három oldalból áll. Az elsőn foglalkozások vannak, melyre rákattintva látható, hogy hány egyetem működik a közelünkben, hány pont szükséges a bejutáshoz stb. A második oldalon olyan személyek találhatók, akik különféle szakmában dolgoznak, így tájékoztatást tudnak nyújtani, ha valakinek kérdése merülne fel. A harmadik oldalnál pedig az app  csoportosítja az embereket az adott érdeklődési kör alapján, így a tanulók könnyebben tudnak barátkozni – ismertette Jázmin.

A Vegyészeti–Technológiai Iskola tanulóinak projektje

A Vegyészeti–Technológiai Iskola tanulóinak projektje

A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola harmadik osztályos diákja, Surányi Antónia ruhamodellező technikus szakon tanul. Mint mondta, projektjüket az egész osztállyal közösen találták ki.

– A vállalkozásunk célja, hogy minél kevesebb ruhaanyag-hulladék maradjon meg, ezért felhasználjuk azokat, és képeket készítünk belőlük különféle technikával. A varrodából az újrahasznosítani való anyagokat kiválogatjuk, kiszabjuk és rávarrjuk a sablonokra, majd értékesítjük az iskola javára. Mi most állatképeket csinálunk, de ízlés szerint a téma bármi lehet. Szerintem végtelenül színes, modern és menő is – emelte ki Antónia.

Móra Maja és Krmpotić Szófia, a szabadkai Šumica óvoda kis növendékei is megmutatták kreativitásukat és tehetségüket a Projekt héten a Valentinával az űrben elnevezésű munkájukkal, mellyel már február óta dolgoztak.

Az idei Projekt héten hat kategóriában több mint 110 projekt versenyez, amelyeket az oktatás, a kultúra és az üzleti élet kiemelkedő személyiségeiből álló bizottság 18 tagja értékel. Kategóriánként az első három helyezett részesül jutalomban, valamint egy projekt közönségdíjat is kap. A díjátadó ünnepséget ma 12 órakor tartják meg. A Projekt hét a Szabadkai Üzleti Inkubátor és az Ivan Sarić Műszaki Iskola szervezésében valósult meg.