2024. április 23., kedd

Ukrán diverzánscsoport behatolása az oroszországi Belgorod területére

Behatolt egy ukrán diverzáns- és felderítőcsoport az oroszországi Belgorod megye Grajvoroni járásának területére – közölte hétfőn Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a Telegram-csatornáján.

„Az ukrán fegyveres erők egy diverzáns- és felderítőcsoportja hatolt be a Grajvoroni járás területére. Az orosz fegyveres erők a határőrséggel, az FSZB-vel (a Szövetségi Biztonsági Szolgálattal) és az orosz nemzeti gárdával együtt megteszik a szükséges intézkedéseket az ellenség visszaverésére" – írta Gladkov, aki további részleteket ígért az ügyben.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Mint mondta, a helyi biztonsági erők elegendő eszközzel rendelkeznek a behatolók kiszorítására.
Az RT orosz állami hírportál helyi hivatalos forrásokra hivatkozva közölte, hogy a behatolók elfoglalták Gora-Podol község kultúrházát, ahol bekerítették őket. A beszámoló értelmében megsemmisítették a behatoló csoport több haditechnikai eszközét és több támadó elmenekült.
Az RT szerint az akció mögött az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) áll.
Az amerikai finanszírozású Szabadság Rádió a híroldalán közölte, hogy a támadás végrehajtóiként az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió nevű szervezetek jelentkeztek.
A kormányzó közölte, hogy két civil megsebesült, amikor a határ ukrán oldaláról tüzérségi tűz alá vették a Grajvoron járásbeli Glotovo községet. Egy nőt súlyos, egy férfit pedig közepesen súlyos állapotban szállítottak egy kórházi intenzív osztályra.

Nyitókép: Szabad Európa Rádió