2024. március 29., péntek

Csernobilhoz hasonló katasztrófa jöhet?

A zaporizzsjai atomerőművet lekapcsolták a külső áramellátásról − közölte hétfőn a létesítmény oroszok által kinevezett tisztviselője. Vlagyimir Rogov szerint az erőművet készenléti és vészhelyzeti ellátásra kapcsolták át − közölte az MTI.

Az Enerhoatom atomerőműveket üzemeltető ukrán állami vállalat hétfőn arról tájékoztatott, hogy áramkimaradás volt az atomerőműben a külső áramvezeték ágyúzása miatt. − Ez volt a hetedik áramszünet az erőműben az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta − mondta el az Enerhoatom illetékese.

Jurij Malasko, az ukrajnai Zaporizzsjai megye kormányzója arról számolt be, hogy Zaporizzsja egyik létesítményében tűz ütött ki az energiarendszer túlterhelése miatt.

Malasko azonban hozzáfűzte: a Zaporizzsjában felmerült energiaellátással kapcsolatos problémáknak nem volt közük az ágyúzáshoz.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója múlt héten arra figyelmezetetett, hogy ezek az incidensek súlyos nukleáris katasztrófákhoz vezethetnek.

A zaporizzsjai atomerőmű körüli helyzet egyre kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé válik − szögezte le Grossi. Az Enerhoatom igazgatója ezzel kapcsolatban arra figyelmezetett: amennyiben a szivattyúk leállnak, úgy a reaktorok leolvadásának ideje kilencven perc és három nap közé tehető, mivel a tartalék generátorokat már túl sokszor kellett bekapcsolni a háború kitörését követően. Ez a csernobili tragédiához hasonló katasztrófát eredményezhet − hangsúlyozta.

A zaporizzsjai atomerőmű néhány kilométerre található a Zaporizzsja megyei Enerhodar városától.

Ez Európa legnagyobb atomerőműve.

Tavaly február végén, röviddel az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után az orosz erők ellenőrzésük alá vonták. Október végén Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletileg orosz szövetségi tulajdonba vette.

Nyitókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)