2024. április 26., péntek

Mélyíteni az együttműködést

Tanácskozás az élelmiszeripar jelentőségéről

A 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás keretében szombaton konferenciát tartottak Agrárüzlet határok nélkül címmel, amelyet az élelmiszeriparnak szenteltek. A tanácskozást a Banca Intesa, az olasz és a szerb nagykövetség, valamint az Olasz Külkereskedelmi Ügynökség (ITA) szervezte. A konferencián felhívták a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripari szektor hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, valamint mélyíti az együttműködést Olaszország és Szerbia között a mezőgazdaság területén. A konferencián először Francesco Lollobrigida olasz mezőgazdasági miniszter szólalt fel.

– Az olasz és a szerbiai mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari láncok együttműködése cégeink közös projektumainak fejlesztésére irányul. Tevékenységünk a két ország mezőgazdasági termelésének gépesítési, automatizálási és digitalizálási szektorát öleli fel. Reméljük, hogy Szerbia hamarosan csatlakozik az Európai Unióhoz, így közösen munkálkodhatunk a két ország gazdasági növekedésén, főleg a mezőgazdasági szektorban – fejtette ki Lollobrigida.

Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy az utóbbi időben kiváló az együttműködés Szerbia és Olaszország között.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– A közeljövőben is prioritás marad a mezőgazdaság fejlesztése, szeretnénk felkínálni a termékeinket Olaszországnak, amely Szerbia harmadik legjelentősebb külkereskedelmi partnere. Az élelmiszer minőségére és védelmére külön hangsúlyt fektetünk továbbra is, és a 49 állategészségügyi tanúsítvány, valamint a tejtermék exportra vonatkozó 9 elismerés mellett a következő időszakban még egy jelentős ilyen dokumentumnak az aláírása várható. A szerb kormány erre a célra 900 millió eurót különít el a költségvetésből – fogalmazott Tanasković.

Darko Popović, a Banca Intesa igazgatója elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy évek óta jó kapcsolatokat ápolnak az olasz nagykövetséggel és az Olasz Külkereskedelmi Ügynökséggel.

– A továbbiakban is folytatjuk a mezőgazdaság támogatását. Az a célunk, hogy folyamatosan fejlődjünk, innovációkat hozzunk létre a hazai piacon. A Banca Intesa az egyik vezető hitelező az agrárszektorban. Szeretnénk hozzájárulni a gazdasági növekedéshez, egy fenntartható mezőgazdasági termelés létrehozásához, valamint tovább mélyítenénk a kapcsolatot Olaszország és Szerbia között – közölte Popović.

A konferencián többek között felszólalt Matteo Zoppas, az Olasz Külkereskedelmi Ügynökség igazgatója, Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója és Vladimir Crnojević, a BioSens Intézet igazgatója is.

Az eseményen jelen voltak az állami és pénzügyi intézetek, valamint a hazai és az olasz agrárvállalatok képviselői is.