2024. április 19., péntek

Múzeumok éjszakája Zentán

Reggeltől estig várta látogatóit a Zentai Városi Múzeum

A Zentai Városi Múzeum, mint minden évben, idén is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája programsorozatba. A hagyományokhoz híven, szombaton a múzeum egész nap látogatható volt az érdeklődők számára. Megtekinthető volt a néprajzi kiállítás, valamint a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanárainak figyelemreméltó kiállítása a képtárban. A délutáni órákban a Rozetta Kézműves Társaság tagjai Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató muzeológus vezetésével gyermekfoglalkozással várták a legapróbbakat a múzeum épületében. Ezt követően a múzeum előcsarnokában kamara kiállítást láthatott a nagyközönség Székely Tibor afrikai útján összegyűjtött tárgyaiból.

A gyerekek nagyon élvezték a foglalkozást (Fotó: Gulyás Réka)

A gyerekek nagyon élvezték a foglalkozást (Fotó: Gulyás Réka)

– Ilyenkor mindig egészen más a hangulat a múzeumban, a a látogatókat valaki fogadja és igény szerint tárlatvezetést is tartunk. A legelső években, amikor kapcsolódtunk a Múzeumok Éjszakája programhoz, óriási érdeklődést tapasztaltunk, hiszen akkor még ez egy teljesen új dolog volt a mi kis közösségünk számára. Azonban idén is nagy örömünkre szolgált, hogy sokan betértek hozzánk a nap folyamán. Hangsúlyoznám, hogy nekünk a szívünk csücske, hogy ilyenkor családostól jöjjenek be hozzánk, azért is, mert nagyon fontos az utánpótlás kinevelése – mondta a rendezvény kapcsán Pejin Attila, a múzeum vezetője.

Nagy Abonyi Ágnes elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakája alkalmából egy tárlatvezetéssel egybekötött kézműves foglalkozással készültek a gyermekek számára. A néprajzi kiállításon belül is a kendertermesztés volt a legfőbb téma, így a növénytermesztéstől egészen a kész ruháig meseként mutatták be a gyermekeknek a régi foglalkozásokból összeállított anyagot. Ezt követően gyapjúszálakat sodortak, mint egykor a köteles mesterek. „Sodrom, sodrom, ketté hajtom” technnikával készítették el barátság karkötőiket, amely a finom motorika elsajátításának és fejlesztésének egyik legjobb módszere.