2024. április 20., szombat
NBA

Murray ébredése döntött

Fél lábbal az NBA nagydöntőjében érezheti magát a Denver, amely második hazai meccsén is megverte a Lakers együttesét. A Los Angeles-iek tanultak az első összecsapásból, és sokkal hatékonyabban tartották féken a Nikola Jokić mesteri játéka köré épített Nuggets-támadást, LeBron Jamesék a meccs java részében vezettek, nem egyszer tíz pont környéki előnnyel. A Jokeren módosított védekezés meghozta gyümölcsét, hiszen hozzá képest szokatlan 50 százalék alatti dobásmutatóba hajszolták (9/21 mezőnyből) a zomborit, akit viszont a palánkok alatti labdaszedésből és a játékszervezésből nem tudtak ennyire jól kivonni, így 23-17-12-es tripla dupla lett a vége az egyéni statisztikai mutatójának.

Mindez azonban nem lett volna elég a sikerhez, hiszen a Lakersnél a Király (22-9-10), a kiválóan triplázó Austin Reaves (22), a Jokićon sokat védekező Rui Hachimura (21) és az újfent klasszis védőmunkát lehozó Anthony Davis (18-14, 4 blokk) is kiegyensúlyozottan színvonalas teljesítményt nyújtott. Az utolsó negyedre azonban előlépett Jamal Murray, aki mindaddig soványka 14 pontnál járt borzalmas dobáshatékonysággal. A kanadai az utolsó 12 perc alatt hullámvölgyből a hullámhegy tetejére ért: egymaga négy hárompontost, összesen 23 pontot rámolt be a Lakers gyűrűjébe, az utolsó pillanatok büntetőzésénél is higgadt maradt, amivel megnyerte a találkozót csapatának.

Jamal Murray 37 pontjából 23-at az utolsó negyedben szórt be (Fotó: Beta/AP)

Jamal Murray 37 pontjából 23-at az utolsó negyedben szórt be (Fotó: Beta/AP)

Az ABA-ligában harmadik meccsre jutott a Partizan és a Studentski Centar párharca. A második, podgoricai meccsen javarészt a Belgrádban már papírformát borító montenegróiak vezettek, de Željko Obradović fiai ezúttal összeszedték magukat a hajrára, és kiharcolták a sorsdöntő, hétfő esti találkozót hazai parketten.

NBA, főcsoportdöntő, nyugat: Denver–LA Lakers 108:103 (a sorozatban 2:0). ABA-liga, negyeddöntő: Studentski Centar–Partizan 79:81 (1:1).

Nyitókép: Jamal Murray 37 pontjából 23-at az utolsó negyedben szórt be (Fotó: Beta/AP)