2024. április 19., péntek

Szergej Lavrov szerint a G7 célja Oroszország és Kína „kettős feltartóztatása"

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a szombati hirosimai G7-csúcstalálkozón megvitatott és elfogadott határozatok célja Oroszország és Kína feltartóztatása.

„A feladatot jól hallhatóan és nyíltan közölték: legyőzni Oroszországot a harctéren, de azon túlmenően is el kell pusztítani mint geopolitikai versenytárs" – fogalmazott az orosz külügyminiszter egy konferencián felszólalva, és hozzátette, hogy a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) csúcstalálkozóján elfogadott határozatok célja Oroszország és Kína „kettős feltartóztatása".

Lavrov megismételte Moszkva azon álláspontját, amely szerint a Nyugat Ukrajnát eszközként használja arra, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra.
Peking is tiltakozását fejezte ki a G7-csúcstalálkozón az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Királyság által szombaton elfogadott közleménnyel kapcsolatban, amellyel Peking szerint Kína aggodalmait figyelmen kívül hagyva beavatkoznak az ország belügyeibe, miután a G7-országok aggodalmukat fejezték ki a Tajvani-szorosban megnövekedett feszültség miatt és az emberi jogok helyzetét illetően Tibetben és az északnyugat-kínai Hszincsiangban.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig a G7-közleményben arra kérték Kínát, hogy „gyakoroljon nyomást Oroszországra annak érdekében, hogy az hagyjon fel az agresszióval".

A kínai külügyi szóvivő erre reagálva arra panaszkodott, hogy Peking meglátása szerint a G7-országok ragaszkodnak ahhoz, hogy „manipulálják a Kínával kapcsolatos kérdéseket, illetve hogy lejárassák és támadják az országot". Peking emiatt határozott tiltakozását fejezi ki, és hivatalosan is panaszt tesz az ügyben a csúcstalálkozónak otthont adó Japánnál, illetve a többi érintett országnál.

Nyitókép: EPA