2024. április 25., csütörtök

Veszik a magyar ingatlanokat az oroszok, de az ukránok sem sokat maradnak el

Kínai vevőkhöz kötődik a legtöbb tavalyi ingatlanszerzési engedélykérelem Magyarországon, a dobogó második fokán az oroszok állnak, mögöttük az izraeliek és ukránok zárták az élbolyt tavaly. Összességében hét százalékkal csökkent a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon 2022-ben a Miniszterelnökség hivatalos statisztikája szerint.

A külföldi ingatlanbefektetők inkább számosságukban változtak az elmúlt években, referenciájukat és összetételüket illetően kevésbé – értékelte a nemrég közzétett hivatalos statisztikát Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője a Világgazdaságnak.

A tavaly kirobbant háborúval érintett nemzetiségek közül mind az orosz, mind az ukrán vásárlók aránya emelkedett az előző év adataihoz képest, az utóbbiaké közel 2,5 százalékkal, így az ukrán lett a negyedik legtöbb magyar ingatlant szerző külföldi népcsoport 2022-ben. A listát változatlanul a kínaiak vezetik a többiektől messze elszakadva, tavaly 775 ingatlan megvásárlásával, a második helyre 192 engedélykérelemmel az oroszok, 182-vel az izraeliek iratkoztak fel. Ukrán állampolgárok 166 ingatlanszerzési eljárást indítottak.

Az orosz–ukrán háborús konfliktus óta nagyobb figyelem hárul a két nemzetiség ingatlanvásárlásaira, igaz, előtte is engedélyköteles volt az ingatlanszerzési szándékuk, hiszen EU-n kívülről érkező vásárlóknak számítanak. A háború azonban nem lehetetlenítette el az ő ingatlanszerzésüket sem, de azt esetükben tudni kell, hogy akár vevői, akár eladói oldalon állnak a tranzakcióban, hosszabb időtartamra érdemes készülni az engedélyezési eljárásban adminisztrációs okok miatt.

Tavaly összesen 2524 esetben, az előző évinél 7 százalékkal kevesebben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet Magyarországon, tehát némileg mérséklődött a külföldi befektetői jelenlét.

Engedély nélkül csak az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc állampolgárai szerezhetnek ingatlant Magyarországon. A körükben szükséges kormányhivatali engedélyt az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalnál lehet kérelmezni.

Miért van kevesebb külföldi vevő?
A külföldiek esetében látható tranzakciószám-csökkenés nem egyedi, összességében is csökkent az eladott lakások száma, és ez a tendencia idén is folytatódik. A Duna House becslése szerint a tavaly átalakult ingatlanpiacon csupán kevéssel több, mint 125 ezer tranzakció realizálódott itthon.

Mindezek ellenére elmaradt a sokak által várt áresés, 2022 utolsó negyedévében az előző negyedévhez képest mindössze 2,2 százalékos mérséklődést mutat a hivatalos árstatisztika.

A nagyobb mértékű árcsökkenés elmaradása és a gazdasági és politikai események a magyarok és a külföldi állampolgárok ingatlanvásárlási hajlandóságát is negatívan befolyásolták, noha a pandémia évében tapasztalt mélypont után 2021-ben nőtt a külföldi befektetők aktivitása, amit a tavalyi év történései ismételten visszavetettek – jelezte a szakértő.

Nyitókép: Shutterstock