2024. április 26., péntek

Tartsuk kordában a kilókat!

Május 22-én tartják az európai elhízás elleni napot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a túlsúly problémájára, valamint az egészséges táplálkozás és életmód fontosságára.

Az elhízás a 21. század egyik legnagyobb közegészségügyi problémája. Ezt Európában járványnak is tekintik, így nem elég róla csupán beszélni. Az esztétika mellett sokkal fontosabb, hogy számos egészségügyi problémához vezethet, például szívbetegségekhez, cukorbetegséghez, vagy magas vérnyomáshoz.

Az elhízás elleni nap keretében számos program és kezdeményezés zajlik, amelyek célja, hogy az emberek jobban megértsék az egészséges táplálkozás és életmód jelentőségét. Az esemény során számos szakember és szervezet osztja meg a legfrissebb információkat és javaslatait. A felhívás arra is ösztönözheti a társadalmat, hogy jobban odafigyeljenek a táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. Jó lehetőség ez arra, hogy az emberek megismerjék az egészséges életmód előnyeit és elkezdjenek változtatni az életmódjukon.

Az Európai Unióban a túlsúlyos emberek aránya jelentősen növekedett az elmúlt években. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint 2019-ben az elhízás prevalenciája a felnőttek körében átlagosan 23,1% volt, ami szerint az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, tízből hat érintett pedig felnőttként is súlytöbblettel küzd.

Szerbiában is egyre nagyobb figyelmet kap az elhízás problémája. A Szerbiai Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az elhízás a felnőtt lakosság körében 25,1%.

(Illusztráció – Pixabay.com)

(Illusztráció – Pixabay.com)

Az elmúlt évtizedekben a modern életmód is jelentős változásokat hozott az emberek táplálkozási és mozgásszokásaiban. Az egyre inkább iparosodó és urbanizálódó társadalmakban az emberek kevesebb időt töltenek a testmozgással és a friss, természetes élelmiszerek fogyasztásával, ellenben gyakrabban az előrecsomagolt élelmiszerekre és a kényelmi ételekre támaszkodnak. Ezek a változások a táplálkozásunkra is hatással vannak. Az egészséges ételek fogyasztása alacsonyabb, míg a magas cukor-, zsír-, só- és kalóriatartalmú élelmiszereké magasabb lett. Az élelmiszerek összetételének kedvezőtlen változása hozzájárulhat az egészségügyi problémákhoz. Nem mellesleg az állandó ülőmunkák és az autóhasználat növekedése miatt az emberek egyre kevesebb időt töltenek a testmozgással. Az inaktív életmód pedig ugyancsak hozzájárulhat az elhízáshoz és a krónikus betegségekhez.

Természetesen Európában még mindig vannak olyan országok és régiók, ahol a hagyományos ételek és az aktív életmód megőrzésre kerültek, és ezek az emberek általános egészségi állapota valószínűleg jobb lehet. Az egészséges életmód fenntartása érdekében azonban egyre fontosabbá válik, hogy az emberek odafigyeljenek az ételeik minőségére és mennyiségére, rendszeresen sportoljanak vagy más testmozgást végezzenek.

Kétségtelen, hogy a mozgás szeretete, valamint az egészségesebb étkezés iránti igényünk már gyerekkorban kialakul. Emlékszem, nálunk az asztalnál mindenből enni kellett, legyen szó halról, zöldségekről vagy különféle magvakról. Uzsonnára pedig rendszerint almát, banánt és szezonális gyümölcsöket ettünk.

Természetesen az édesség sem maradt el, amennyiben édesanyánk úgy ítélte meg, hogy „rendesen” ettünk, akkor csokit is kaptunk ebéd után. Hiszem, hogy mindez hozzájárult ahhoz, hogy testvéremmel nem vagyunk válogatósak. Szívesen fogyasztunk friss zöldségeket, gyümölcsöket és a főzelékeket sem kerüljük.

Sosem késő azonban változtatni szokásainkon. A sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása mellett leginkább a rendszeres mozgást ajánlják, például sétát, futást, kerékpározást, vagy úszást. Nem szabad továbbá megfeledkeznünk arról sem, hogy megfelelő mennyiségű alvás és a stresszkezelés fontos szerepet játszik az egészséges életmódban.

Fontos azonban leszögezni, hogy az egészséges életmód elkezdése nem egy pillanat alatt történik meg, és nem is rövid projekt. Kialakítása hosszú távú folyamat, amely a rendszeres gyakorláson és a kitartáson alapul. Az egészséges életmód kialakítása azonban nagyon fontos ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet éljünk.