2024. április 25., csütörtök

Száz nemlátott

Új kiállítást nyitottak meg a Nagykikindai Népmúzeumban

Kedden a Nagykikindai Népmúzeumben megnyitották a Száz nemlátott (100 nevidljivih) című kiállítást. A tárlat olyan múzeumi gyűjteményekből származó tárgyakat tartalmaz, amelyeket még soha, vagy csak ritkán állítottak ki, mint például egy mamutkölyök állkapcsának egy része, a bánáti boszorkánydoktorok által a jövendőmondásra használt sült-szárított libafej dióval a csőrében, amihez egy vörös tarisznya dukált, melyben különböző magvakat tartottak, segítve a jövendölést, húsvéti tojások, valamint régi, helybeli kézműves szerszámok.

– A közönség megtekintheti a múzeumi raktárainkban őrzött tárgyak egy részét, amelyeket rajtunk kívül eddig senki sem láthatott, és valószínűleg, állapotuk miatt, nem is fogjuk őket többet kiállítani – hangsúlyozta Lidija Milašinović, a Nagykikindai Népmúzeum igazgatója a megnyitón.

A szervezők úgy gondolták, hogy ezeknek a tárgyaknak is esélyt kell adni. Kísérletet tettek arra is, hogy érdekes történeteket is találjanak a kiállításra kerülő tárgyakhoz, és így mutassák be azokat.

– Érdekes gyűjtemény a néhai Dimitrij Mita Čipčić tanító által készített fényképsorozat a városunkról és hírességeiről, az elmúlt század húszas és harmincas éveiből az Olimpia és a Nacional mozik plakátjai, szórólapjai, valamint Miroslav Antić egy festménye. Kiemelném még Siniša Momčilov festményeit is, amelyeket igazságtalanul elhanyagoltak, mert ő nem volt akadémikus művész, de van itt házimozirendszer is háromdimenziós képekkel, melyek több mint százévesek. Ezeket speciális szemüvegekkel lehet megnézni, és mindegyik képet nagykikindai készítette – számolt be az igazgatónő.

A tárlat június végéig tekinthető meg.