2024. április 27., szombat
NBA

A Király érkezik a Jokerhez!

A Nikola Jokićtyal fémjelzett Denver után a Lakers jutott be az NBA playoffjának nyugati döntőjébe. A Los Angeles-i csapat a címvédő Golden State elleni sorozat hatodik – harmadik hazai – mérkőzésén szerezte meg a sorsdöntő negyedik sikert, miután kiváló védekezéssel alig száz pont fölötti termést engedélyezett a Warriorsnak, miközben saját soraiban LeBron Jamesen (30-9-9) kívül többen is elkapták a fonalat. A Király legfontosabb szárnysegédje természetesen Anthony Davis volt, aki félelmetes védőjelenlétével uralta a palánkok alatti területet, végül 17-20-as dupla duplával zárt 2-2 blokk és labdaszerzés mellett. Nagy szükség volt ugyanakkor Austin Reaves (23) és De’Angelo Russell (19) hatékony pontszórására is, miközben a túloldalon egyedül Steph Curry (32) termelt nagyüzemben, bár ő sem tudott igazán eredményesen dobni (11/28 mezőnyből, 4/14 tripla) a szívós Lakers-védők „őrizetében”. A nyugati Denver–Lakers finálé európai idő szerint keddről szerdára virradó éjszaka kezdődik a Mérföldmagas Városban.

LeBron Jamesben még 38 évesen is benne van egy nagy playoff-futáshoz szükséges energia (Fotó: Beta/AP)

LeBron Jamesben még 38 évesen is benne van egy nagy playoff-futáshoz szükséges energia (Fotó: Beta/AP)

Keleten a nyolcadikként rájátszásba jutó, hatalmasat menetelő Miami jutott be a fináléba, amely együttes az alapszakaszgyőztes Milwaukee után a New Yorkot is kiütötte. A Jimmy Butler (24) és Bam Adebayo (23) vezette Heat a harmadik floridai ütközeten kiegyenlítettebb csapatteljesítménnyel ellensúlyozta, hogy a Knicksnél Jalen Brunson (41) remekül játszott, a Madison Square Garden csapatából azonban az irányítón kívül szinte senki nem tudott maradandót alkotni. A Miami ellenfele a Boston vagy a Philadelphia lesz, a két, bajnoki címre is topfavoritnak tartott gárda tegnap este csapott össze Amerika Athénjában egy sokak szerint előrehozott bajnoki döntőnek is beillő párharc utolsó felvonásaként.

NBA, playoff, főcsoport-elődöntő, kelet: Miami–New York 96:92 (a sorozatot a Miami nyerte meg 4:2-re). Nyugat: LA Lakers–Golden State 122:101 (a sorozatot a Lakers nyerte meg 4:2-re). BL, elődöntő: Hapoel Jeruzsálem–Tenerife 69:68, Bonn–Unicaja 69:67. ABA-liga, negyeddöntő: Cedevita Olimpija–FMP 97:79 (a sorozatot a Cedevita Olimpija nyerte meg 2:1-re).

Nyitókép: LeBron Jamesben még 38 évesen is benne van egy nagy playoff-futáshoz szükséges energia (Fotó: Beta/AP)