2024. április 26., péntek
TOPOLYA

Szuperligás pingpongosok Topolyán és Kishegyesen

Mindkét egyesület teremgondokkal küzd

Sokan talán nem is tudják, hogy Topolyának nem csak a labdarúgásban van TSC nevet viselő szuperligás csapata. A szintén ilyen néven versenyző asztaliteniszklub női és férficsapata is a legmagasabb szerbiai rangfokozatban szerepel.

Juhász Antal, a TSC Asztaliteniszklub elnöke nemrég még maga is játékosként erősítette a férficsapatot, sőt szükség esetén most is ütőt ragad. Elmondta, hogy a helyi férfi asztalitenisz-csapat 2020-ban, a Szuperliga bővítése alkalmával egy selejtező során kivívta a feljutást. A csapatban a két topolyai, lényegében saját nevelésű sportoló, Fenyvesi Flórián és Egri Tihamér mellett a Bácsföldvárról szerződtetett Benkő Ákos és a szabadkai Takarics Róbert, valamint két magyarországi erősítés, a Komolóról érkező Szita Márton és Sabján Gergely játszotta a bajnoki mérkőzéseket. A klubelnök hozzátette, hogy a bajnokság előtt egyértelműen a bennmaradás volt a cél. Az őszi szezon után a kilencedik helyen álltak, de ezt a helyezést a tavaszi idényben egy kicsit lerontották, így kerültek a rájátszásba, ahol a bennmaradásért a Temerinnel játszottak két nagyon nehéz mérkőzést, és alulmaradtak. Azt követően küzdeni kellett a tizedik helyért a Palánkával. Őket korábban kétszer is sikerült legyőzniük, és szerencsére a helyosztón is remekelt a topolyai alakulat, így kiharcolta a bennmaradást a Szuperligában. A palánkaiak ellen előbb idegenben szoros és izgalmas összecsapáson 4:3-ra győztek, majd a topolyai visszavágón már nem igazán adtak esélyt riválisuknak: a TSC magabiztosan, 4:0-s eredménnyel nyert. A házigazda TSC színeiben Szita szerezte meg az első pontot, Fenyvesi megduplázta az előnyt, a TSC erőssége, Sabján Zoran Savićtyal állt asztalhoz, de utóbbinak csak egy játszmát sikerült megnyernie. Szita aztán második győzelmével csapata negyedik pontját is megszerezte. Fenyvesi a mérkőzést követően elmondta, hogy a hazai közönség lelkes biztatása sokban hozzájárult a magabiztos győzelemhez. Milan Jovanović, a palánkaiak vezetőedzője elismerte, hogy a topolyaiak megérdemelten nyerték meg a tétmérkőzést.

A TSC férficsapata

A TSC férficsapata

Juhász Antal szerint idénre nagyon erős Szuperliga alakult ki, a bennmaradás ezért komoly sikernek tekinthető. A klubelnök nyilatkozata szerint most ugyan egy kis lazítás következik, de már fontolgatják, hogyan lehet a csapatot a következő idényre felerősíteni, hiszen a cél a küszöbönálló bajnokságban a középmezőnybeli helyezés. Vannak olyan információi, hogy jövőre még több külföldről igazolt játékos lesz majd a csapatokban, még erősebb lesz a sorozat, ezért arra figyelmeztetett, hogy nem szabad könnyelműen viszonyulni a csapat összeállításának témaköréhez. A palánkaiak mellett egyébként a niši Medijana esett még ki a Szuperligából.

A TSC női asztalitenisz-csapata ugyanakkor már évek óta ott van az ország élvonalában. Az őszi idényhez hasonlóan tavasszal is a második helyen zártak, egy vereségük volt csupán: a székvárosi bajnokcsapat ellen maradtak csak alul, így jutottak el a rájátszásban az elődöntőig, amit a niši Josip Kolumbo ellen játszottak. Juhász Antal klubelnök elmondta, hogy az alapszakasz tavaszi részét le tudták játszani Topolyán az edzések során is használatos termükben, a rájátszás mérkőzéseit viszont már Zentán kellett lebonyolítani, mert a versenybizottság szerint a topolyai feltételek nem felelnek meg az előírásoknak. A Tisza-partiakkal különben nagyon jó viszonyt ápolnak, a vezetőedző, Mellik Zoltán is zentai kötődésű, és a játékosok között is van, aki a Tisza-parti város lakója. Mellik teljesítményével elégedett a klub vezetősége, és a jövőben is folytatni kívánják az együttműködést. Zentai, topolyai és magyarországi játékosok alkotják a felnőttcsapatot: Mijatov Dávidházi Zita, Recskó Emma, Ivana Vejnović, Balog Ágnes Kira, Rekecki Blanka, Kovács Katona Lilla, Bakos Lilia, Tölgyesi Csilla.

A TSC női gárdája egyedül a bajnokesélyestől kapott ki az alapszakasz során

A TSC női gárdája egyedül a bajnokesélyestől kapott ki az alapszakasz során

Az utánpótlás-nevelésre továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek. Juhász Horváth Teodórát külön kiemelte, aki korosztályának (U12) jelenleg egyik legjobb játékosa az országban – a közelmúltban vett részt Csehországban egy edzőtáborban, ahol beválasztották a legjobb öt közé, akik az Európai Asztalitenisz-szövetség programjába vesznek részt. A Havířovban tartott táborban 13 országból 23 fiút és 17 lányt láttak vendégül, akik az Eurotalents program részesei lehetnek. Említést érdemel Lengyel Anna, Pressburger Janka, Agyánszki Karina is, akik csapatban megnyerték az országos korosztályos bajnokságot. Brindza Ágnes, Egri Tihamér és Bojan Stojanović edzői munkáját dicsérik a fiatalok sikerei. A feltételek a jelenleg használt teremben az edzések lebonyolítására jók. A tervek szerint a TSC Arénában számukra is létesül majd egy minden kritériumnak megfelelő részleg, amely akár már jövőre el is készülhet, és azzal tartósan megoldódnak az asztaliteniszezők ilyen jellegű gondjai. A pingpongklub akkor vette fel a Topolya helyett a TSC nevet, amikor a szuperligás fociklub elnökével, Zsemberi Jánossal megegyeztek az együttműködésről.

Az asztalitenisz Kishegyesen is erős

Kishegyesen nagy múltja van az asztalitenisznek. Már a második világháborút követő időszakban sokan űzték ezt a sportot. Egység néven az egyesületnek a 70-es években négy-öt különböző csapata (fiúk és lányok, ifik és felnőttek) is versenyzett az egykori rangfokozatokban, de általában az akkor nagyon színvonalas Tisza Menti Ligában. A 80-as években a falu vezetősége más funkciót szánt a pingpongteremnek. Az „otthontalanság”, a folytonos költözködés más nehézségekkel együtt végül a klub teljes megszűnéséhez vezetett.

A Dombos lányai

A Dombos lányai

Több mint tíz évvel ezelőtt úgy döntöttek néhányan, köztük egykori játékosok, hogy újraindítják az asztaliteniszt. Kincses Anita klubelnök elmondta, hogy Dombos néven 2010 januárjában jegyezték be hivatalosan az egyesületet. Jelenleg felnőtt kategóriában egy szuperligás női csapata van Kishegyesnek. A Dombos Asztaliteniszklub Halász Ella, Gvozdenović Katarina, Kincses Anita, Kovács Kiara összetételben a legmagasabb rangfokozatban szerepel. A vezető Gvozdenović Katarina nevét külön is kiemelte, a fiatal tehetség 2022-ben kiválóan teljesített. Belcsényben Vajdaság egyéni bajnokságán junior kategóriában, párosban első, felnőtt párosban, illetve vegyes párosban harmadik helyezett lett. Szerbia országos bajnokságán is harmadikként végzett egyéniben, valamint vegyes párosban is. Tavaly júniusban a Bulgáriában megrendezett Balkán-bajnokságon a szerb ifjúsági válogatott tagjaként második lett.

Az asztaliteniszezők a mérkőzéseket a bácsfeketehegyi sportcsarnokban játsszák, az edzéseket pedig egy ideje Topolyán tartják. Korábban a kishegyesi tornateremben tréningeztek. Kincses Anita hangsúlyozta, hogy jó lenne egy állandó termet kapni. Terveik szerint ebben az évben is igyekeznek jól szerepelni a Szuperligában, illetve minél több egyéni versenyen is részt venni. A felkészüléseket. Török Gyula vezetőedző irányítja.

Nyitókép: A TSC férficsapata