2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Felszerelkezett

Az utóbbi évtizedekben terjedőben van a közismert felszerelt igenév alakváltozatának tűnő felszerelkezett igenév használata. Voltaképpen többletjelentése van, azt fejezi ki, hogy a szóban forgó személy vagy csoport valamilyen eszköztárral növeli felszereltségét, erejét, felkészültségét: Baseball ütőkkel felszerelkezett fiatalok támadtak rá a mentőkre. – A símaszkos, feszítővassal és vállára vetett zsákkal felszerelkezett, rossz arcú betörő téves sztereotípia. – Íjakkal felszerelkezett versenyzők lepték el a Parkerdőt Tamásiban. – A romjaiban is lenyűgöző látványt nyújtó nógrádi várban gereblyékkel, kapákkal felszerelkezett emberek jöttek-mentek serényen, talicskáztak követ és földet ... – Az órával, gyújtóssal és gyújtózsinórral felszerelkezett Fawkes az egész parlamentet a levegőbe akarta röpíteni egy maroknyi összeesküvő megbízásából, ... – A robbanóanyagokkal és gépkarabéllyal felszerelkezett Dennis Marx terepjáróval érkezett a bíróság elé. – Kalapácsokkal és vésőkkel felszerelkezett önkéntesek érkeztek csütörtök reggel az Erdőszentgyörgyön leégett családi házhoz. – Legjellegzetesebb alakjai azok a buzgón jegyzetelő, távcsövekkel felszerelkezett természetbúvárok voltak, akiket a madarak látványa hoz izgalomba. – Ceruzákkal, ecsetekkel és vaskos vázlatfüzetekkel felszerelkezett művészlelkek lepik el az év meghatározott napjain a világ különböző városainak utcáit – Viperával felszerelkezett, símaszkos banda támadt rá egy 40 év körüli férfira a XI. kerületben. – Boone parancsára egy mindössze húsz fős, husángokkal felszerelkezett rendőrosztag támadt a németekre. – Késekkel felszerelkezett férfit vettek őrizetbe a brit parlamentnél.
Ritkábban egyetlen eszközre vonatkozik a felszerelkezett igenév: Késsel felszerelkezett férfi akart bejutni a Dohány utcai zsinagógába, őrizetbe vették. – Zarándoklat az életért: „medveriasztóval" is felszerelkeztek a kolozsvári rádiósok.
Olykor maga a felszerelkezik ige jelenik meg egy-egy mondatban, főleg abban a jelentésben, hogy 'szükséges eszközökkel, kellékekkel ellátja magát': Mivel a meccs órákig is eltarthat, nem árt, ha étellel-itallal jól felszerelkezik az ember. – Jobb, ha a strandpapucstól a kabátig mindennel felszerelkezik mára. – A bulin biztosan ott lesz Roaralai, aki alaposan felszerelkezett: állatnyomatos pizsamaszett, stílusos szemmaszk, arcpakolás, virágpárna. – Pitypangkiszedő, ágvágó, fűnyíró – felszerelkeztek a szombathelyi hobbikertészek. – Találkozik a napi vezetőjével, és felszerelkezik az összes szükséges felszereléssel. – A képregény azzal végződik, hogy a csapat felszerelkezik.