2024. április 25., csütörtök

A biztonságos iskolákért

Rendőrök a szabadkai tanintézményekben is

A múlt heti belgrádi iskolai lövöldözés miatt hétfő óta megerősített rendőri jelenlét tapasztalható az ország általános- és középiskoláiban. Ugyanez igaz a szabadkai tanintézményekre is. Az iskolák egy részében már a tanév kezdete óta jelen vannak az iskolarendőrök, de hétfőtől az összes oktatási intézményben, még ha csak ideiglenesen is, de iskolarendőrök igyekeznek szavatolni a tanulók és az ott dolgozók biztonságát.
A Széchenyi István Általános Iskolában a tanév kezdete óta jelen van egy iskolarendőr, aki mindennap felügyeli a rendet. Minderről Antal Dinčić Krisztina, az intézmény igazgatója számolt be lapunknak.
– Iskolánkban már korábban is volt iskolarendőr, és továbbra is ő maradt nálunk. Általában ugyanaz a személy teljesít nálunk szolgálatot, de előfordult már, hogy mást küldtek helyette. Ő nincs folyamatosan az intézményben, de itt van reggel, amikor jönnek a diákok, majd délben, a két váltás között. Többnyire nem az iskolában van, hanem az iskola környékén tartózkodik. Pénteken a szakszolgálatunk, és jómagam is egy képzésen veszünk részt, amelyen éppen az erőszakról lesz szó. Emellett csütörtökre összehívtuk az erőszakellenes csapatunkat, és ezen a gyűlésen a rendőrség képviselői is jelen lesznek. Ma is volt egy felügyelő az iskolánkban, aki megadta a számát, hogy szükség esetén hívjuk. Csütörtökön és pénteken várhatóan több információhoz jutunk. A rendőr a központi épületünkben teljesít szolgálatot, és tőle azt az információt kaptunk, hogy az összes iskolát körbejárják időnként a rendőrök – Antal Dinčić Krisztina.
A hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában 219 diák tanul. Az iskolának Hajdújárás mellett Királyhalmon és Noszán is van egy-egy épülete. Szűcs Anna, az iskola igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy az intézményükben eddig nem volt rendőri felügyelet, és ezúttal is csak rövid ideig.
– Hétfőn reggel fél nyolckor megjelent két rendőr az iskolában, és információkat kértek arról, hogy mikor kezdődik és mikor fejeződik be a tanítás, hogy melyik tagozat mikor jön iskolába, és felírták az elérhetőségeinket. Rövid ideig tartózkodtak itt. 7.45-kor kezdődik a tanítás és akkorra el is mentek. Ezt követően kedd délelőtt is megjelentek. Nincsenek itt folyamatosan, de elérhető távolságban, a főutcán állandó jelleggel jelen vannak. Említettem nekik, hogy Királyhalmán is van egy épületünk, ahol szintén elsőtől nyolcadikos diákok tanulnak, de azt mondták, hogy azt az utasítást kapták, hogy Hajdújárásra jöjjenek. A gyerekek tisztában vannak vele, hogy a rendőrök a közelben vannak. A tankerülettől, vagy egyéb hivatalos szervtől nem kaptunk hivatalos értesítést vagy utasítást – mondta az igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy az iskola épületében és az udvaron már korábban térfigyelő kamerákat szereltek fel.
Zombori Imre, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy az iskolájukban is jelen vannak a rendőrök.
– Igen, itt vannak a rendőrök, hétfőn és kedden is megjelentek, és főleg az iskolánk épülete előtt tartózkodnak. Nem figyeljük őket, de úgy látjuk, hogy a tanítási idő alatt szinte végig itt vannak. A biztonság érdekében térfigyelő kameráink vannak, ugyanakkor a bejáratnál be kell jelentkezniük azoknak, akik be szeretnének jönni az iskolába. Nálunk is volt iskolarendőr, de az úgy működött, hogy ha valami probléma merült volna fel, akkor fel kellett volna hívnunk, de erre szerencsére eddig még nem volt szükség – mondta az iskola igazgatója.

Nyitókép: Szinte minden iskolában működnek biztonsági kamerák