2024. április 24., szerda

Moramo obratiti pažnju na ljude u rasejanju

Predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Novom Kneževcu

Predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta su u četvrtak prepodne posetili Novi Kneževac, gde su se konsultovali sa lokalnim čelnicima o radovima koji se odvijaju u opštini i razgovarali o planovima. Događaju su prisustvovali Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta, Žofia Pal Rigo, potpredsednica nacionalnog saveta, Ištvan Šarkezi, predsednik izvršnog odbora, Emil Lulić, sekretar, Nandor Ujhelji, predsednik skupštine Novi Kneževac i Aniko Jeras, v.d. direktora Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, kao i članovi opštinske organizacije SVM-a u Novom Kneževcu.

Nakon diskusije, Arpad Fremond je upoznao prisutne sa temom sastanka i rekao da će Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine nastaviti da posećuje opštine u kojima su prisutni Mađari.

– Ovog puta smo posetili Novi Kneževac, gde živi jedna jaka zajednica u rasejanju. U razgovoru je bilo reči i o tome da različite obrazovne i kulturne ustanove proglasimo od posebnog značaja na teritoriji opštine. Naravno, o ovoj inicijativi trebamo još da se konsultujemo, ali postoji potreba za ovim od meštana. Nacionalni savet je otvoren za ovu temu, jer smo u proteklom periodu proširili i broj ustanova od posebnog značaja u Subotici, pa se trudimo da to uradimo u svim opštinama u kojima žive i Mađari, gde se do sada nije stiglo do toga da se to uradi. Nadamo se da ćemo uspeti da ostvarimo napredak po ovom pitanju tokom godine. Razgovaralo se i o najvećem problemu opštine, a to je ništa drugo do odeljenja sa malim brojem učenika u školama. Lokalni lideri su tražili od Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine da sačuva i odeljenja sa malim brojem učenika. Mi ćemo u saradnji sa ministarstvom i pokrajinskim sekretarijatom učiniti sve da ova odeljenja ostanu. Naša treća glavna tema bila je dalja podrška radu lokalnih građanskih i kulturnih udruženja i organizaciji manifestacija. U smislu održavanja zajednice, ova udruženja igraju veoma važnu ulogu u opštini. Uveravali smo meštane da ćemo se truditi da ih podržimo sa što većim finansijskom iznosom. Mislim da trebamo obratiti posebnu pažnju na naselja u rasejanju, a još više pažnje usmeriti na njih. U mnogim slučajevima, civilne organizacije održavaju zajednicu na okupu, rekao je Arpad Fremond.

Nandor Ujhelji je rekao da je od velike važnosti što je delegacija nacionalnog saveta posetila opštinu Novi Kneževac. On je dodao da su razmotrili stvari koje su važne u životu zajednice.

– Dotakli smo se i kulture, negovanja tradicije, obrazovanja i drugih tema na današnjem sastanku. U budućnosti jedne zajednice veoma je važno imati određene sigurne tačke, institucije na koje se u svakom trenutku možemo osloniti. Ovakve su i obrazovne i kulturne institucije. Veoma je važno ojačati mrežu vrtića i osnovnih škola, zajedno sa srednjom školom, jer oni igraju važnu ulogu u životu Mađara u Novom Kneževcu. Za opstanak zajednice neophodno je da ima jaka građanska i kulturna udruženja. Mi smo u srećnoj poziciji da ovakva udruženja ili organizacije postoje u skoro svakom naselju u opštini, koje su i do sada dobile veliku podršku. Danas smo dobili uveravanje da ni u narednom periodu neće biti drugačije. Vraćajući se nekoliko godina unazad, suočeni smo sa činjenicom da je sve manje učenika u školama širom Vojvodine, zbog čega moramo da vodimo računa o svim odeljenjima, a posebno o onima sa malim brojem učenika, rekao je Nandor Ujhelji.

Nyitókép: Daju sve od sebe da sačuvaju odeljenja sa malim brojem učenika (Foto: Arpad Gergelj)